Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomaten in november 2019 38% goedkoper dan in november 2018

Overvloedige aanvoer Spaanse kasgroenten leidt tot lage prijzen

“De gemiddelde tomatenprijs is dit seizoen 29% lager dan vorig seizoen. In november zorgde de Marokkaanse export ervoor dat de prijzen met 38% daalden ten opzichte van 2018, waarmee ze 7% onder het gemiddelde van de afgelopen acht jaar lagen," laten vertegenwoordigers van diverse Andalusische coöperaties weten. 

Marokko verhoogde haar tomatenexport dit seizoen tot dusver met 22%. 

Tijdens een onlangs gehouden vergadering voor vertegenwoordigers van de kasgroentesector en de directeur-generaal van Landbouw van het ministerie van Landbouw, Esperanza Orellana, werd een analyse gemaakt van de marktsituatie, die gekenmerkt wordt door lage prijzen en een overvloedige aanvoer. Er werd ook gesproken over de eventuele middelen om een einde aan deze situatie te maken.

Hoge temperaturen veroorzaken overlap met Noord-Europees seizoen
Volgens een aantal groentencoöperaties liggen er twee fundamentele factoren ten grondslag aan de lage groentenprijzen bij aanvang van het seizoen. Enerzijds zijn dit de zachte weersomstandigheden in september en oktober en anderzijds de vervanging van groenten, zoals tomaten (zeer afhankelijk van beschikbaarheid arbeiders), door andere soorten, zoals aubergines, komkommers en courgettes, die minder arbeidsintensief zijn. 

"In Noord-Europa en met name in Nederland hebben de hogere temperaturen geleid tot een verlenging van het seizoen, waardoor er een overlap is ontstaan. Dit heeft ertoe geleid dat contracten met Europese supermarkten werden uitgesteld omdat deze konden beschikken over product uit het noorden van Europa," legt een coöperatie uit Almeria uit. 

Uit de markt halen van overschotten
De bijeenkomst was ook bedoeld om de effectiviteit van marktreguleringsmechanismen te onderzoeken via telersorganisaties en -verenigingen, die de mogelijkheid hebben om overschotten uit de markt te halen dankzij Europese fondsen.

Sinds het begin van het seizoen 2019-2020 werden er 2.754.600 kilo ter waarde van €721.892 uit de markt gehaald, ten opzichte van 2.011.024 kilo (+37%) ter waarde van €558.323 gedurende dezelfde periode van het seizoen 2018-2019. 

De ontmoeting was bedoeld om de doeltreffendheid van dit mechanisme te evalueren en het belang van een gezamenlijk teeltplanning te onderstrepen. Ook werden de activiteiten van de Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Groenten en Fruit op  het vlak van kwaliteit gepromoot. 

Noodzaak strategische planning voor CAP
Tijdens de vergadering stelde het ministerie de oprichting van telersorganisaties voor als reguleringsinstrument en benadrukte zij de noodzaak van het verbeteren van de concurrentiepositie van teeltbedrijven. Ook besteedde zij aandacht aan het belang van een strategisch planologisch kader voor de nieuwe CAP.

Publicatiedatum: