Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andreas Frey (Gemüsebau Frey):

"Veldslatekorten Zuid-Duitsland worden aangevuld uit Noord-Duitsland"

De teelt van veldsla, een populaire wintergroente, vertoont in Zuid-Duitsland een jaarlijkse groei, net als de consumptie. Vlak voor kerst schiet de vraag normaal gesproken nog eens omhoog. Vanwege kwaliteitsproblemen bij de Zuid-Duitse teelt en een lage oogst in de Zuid-Europese teeltgebieden bestaat er het gevaar dat er deze kerst sprake zal zijn van tekorten, voorziet Andreas Frey, directeur van het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is op de groothandelsmarkt in Karlsruhe.


Het team van Gemüsebau Frey GmbH bij de groothandelsstand in Karlsruhe. Eigenaar Andreas Frey (l) ziet een continue groei van de vraag naar lokaal geteelde veldsla.

Begin november viel het startschot voor de veldslaoogst van dit jaar in Zuid-Duitsland. Hoge temperaturen en aanhoudende neerslag hebben geleid tot kwaliteitsverliezen op de akkers van Zuid-Duitse teeltbedrijven. "Sinds vorige week zijn de leveringstekorten in de handel reeds te merken: de Zuid-Duitse retail heeft reeds grote hoeveelheden uit Noord-Duitsland bijgekocht, omdat ook Frankrijk en Italië te weinig producten ter beschikking hebben staan“, schetst Andreas de situatie.

Levering aan de lokale retail
De groothandelaar uit Karlsruhe onderhoudt sinds enkele jaren een nauwe banden met het lokale teeltbedrijf Zapf, waarvan men exclusief veldsla en babyspinazie afneemt. Inmiddels zijn de producten bij veel Zuid-Duitse Edeka en Hypermarkt-filialen verkrijgbaar.

Tijdens het hoofdseizoen wordt er circa 500-600 kg veldsla per dag uitgeleverd, in het weekend zelfs nog wat meer. Momenteel is het handelsbedrijf nog in staat om de leveringsprogramma's te vervullen, aldus Andreas. "De komende 1-2 weken worden doorslaggevend voor ons.“


Verse veldsla

Stijgende vraag in de handel
Op de lange termijn gezien is de vraag naar verse, lokaal geteelde veldsla in de afgelopen jaren enorm gestegen. "De vraag is er heel duidelijk. Ik zou zelfs van een jaarlijkse groei van rond de 10-12 procent spreken“, luidt het verder.

Desondanks is er volgens Andreas nog ruimte voor verbetering voor de Duitse veldslabranche. Er is aan de verkoopkant nog ruimte voor voorlichting, want veldsla is niet meteen veldsla. "De veldsla uit de vollegrond - die hier in de regio bij voorkeur geteeld en geconsumeerd wordt -  heeft een stevigere structuur. De aan de Bodensee populairdere veldsla uit de kas is daarentegen iets zachter en heeft een andere smaak."


Als gespecialiseerde handelspartner op het gebied van veldsla organiseerde Gemüsebau Frey op 3 december voor het eerst een veldslaseminar op de groothandelsmarkt in Karlsruhe. 

Babyspinazie: het seizoen is reeds afgesloten
Terwijl het veldslaseizoen momenteel op volle toeren draait, is het seizoen van de lokale babyspinazie reeds afgesloten. De afzethoeveelheid is naar verhouding kleiner dan bij veldsla: "Daarnaast is de babyspinazie ook geen typisch winterproduct. In de zomer verkopen we duidelijk meer dan nu in de winter", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Gemüsebau Frey GmbH
Geschäftsführer: Andreas Frey
Waldhof 1, 76889 Kapsweyer (Hauptsitz)
Telefoon: 06340 / 20 5 -
Telefax: 06340 / 91 92 12
E-mail: [email protected]  
www.gemuesebau-frey.de     

Publicatiedatum: