Samenwerking universiteit Cordoba en USDA

Nieuw gen verantwoordelijk voor vruchtdragende periode aardbeien ontdekt

Een team onderzoekers van de Universiteit van Cordoba heeft in samenwerking met de USDA een nieuw gen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor de vruchtdragende periode van aardbeien. Onderzoekster Patricia Castro legt uit dat er aardbeiengenotypes bestaan die slecht eenmaal per jaar vruchten geven, terwijl andere over een langere periode vruchten dragen, waardoor ook de oogst langer is. Het onderzoeken hoe dit kenmerk wordt gereguleerd en overgeërfd is dan ook cruciaal om de productiviteit van deze fruitsoort te kunnen verhogen.   

Het onderzoek, dat in BMC Plant Biology werd gepubliceerd, was specifiek gericht op de genetische mechanismen die ervoor zorgen dat bepaalde aardbeienrassen over een langere periode vruchten dragen. Om deze mechanismen te bestuderen, kruisten de onderzoekers verschillende genotypes en analyseerden zij hoe dit kenmerk werd overgedragen op nakomelingen. Daarnaast typeerden zij alle genotypes met moleculaire merkers die verband hielden met dit kenmerk. 

Tot nu toe werd verondersteld dat de langere vruchtdragende periode aan slechts één gen te danken was maar op basis van hun bevindingen, concludeerden de onderzoekers dat er minimaal nog één gen verantwoordelijk is voor dit proces. 

Hoewel deze DNA-sequentie nog niet is geïsoleerd (hiervoor is verder onderzoek nodig), toonde het onderzoek aan welk gen fungeert als onderdrukker, dat wil zeggen het gen dat het vermogen van de plant om gedurende een langere periode vruchten te dragen, onderdrukt. "We stelden vast dat sommigen plantenfamilies over een genotype voor een langere vruchtdragende periode beschikten maar vanwege dit gen slechts één keer vruchten droegen," aldus Castro. 

Nieuwe mogelijkheid voor genetische verbetering
"Nu we weten dat er meer dan één gen bij dit proces betrokken is, zullen we de manier waarop we genetische verbeteringen door willen voeren aan moeten passen," zegt Castro. Er moeten nieuwe moleculaire merkers worden ontwikkeld om de gewenste kenmerken te identificeren zodat de veredeling van aardbeien nog efficiënter plaats kan vinden. 

Volgens phys.org is het doel om de productieperiode van deze populaire fruitsoort te verlengen, die voorheen typerend was voor de lente en zomer maar die nu eigenlijk het hele jaar door wordt gegeten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven