Iran voert per 22 december heffingen op tomatenexport in

De tomatenprijzen in Iran zijn vorige week gestegen van €0,37 naar €1,11 - €1,48 per kilo. Volgens Asadollah Kargar van de groothandelsmarkt in Teheran is de prijsstijging het gevolg van een krappe aanvoer, de hogere transportkosten en de export.

Reza Nourani, van de Iraanse Unie van Agrarische Producten, is Iran de afgelopen weken gestart met de tomatenexport naar Pakistan. Hij laat weten dat de de export vooralsnog beperkt is omdat de contracten met Pakistaanse bedrijven nog niet helemaal rond waren.

Nourani vertelde ook dat de tomaten voor de export uit kassen afkomstig waren vanwege het koude najaarsweer en dat de hoeveelheden voor de export geleidelijk toe zullen nemen. 

De Pakistaanse media berichtten een paar weken geleden dat de regering de import van tomaten uit Iran overwoog om een einde te maken aan de torenhoge prijzen van de groente. 

Volgens de website en.eghtesadonline.com, blijkt uit de meest recente douanegegevens dat Iran 98 ton tomaten, met een waarde van €45,7 mln, exporteerde gedurende de eerste maand van het huidige fiscale jaar (21 maart-20 april) en dat wijst op een daling van 11% van het volume maar een toename van 53,5% in waarde ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Armenië, Afghanistan, Oekraïne, de VAE, Pakistan, Turkmenistan, Syrië, Irak, Rusland, Kazachstan, Qatar, Georgië, de Maldiven en Azerbeidzjan waren de grootste afnemers van Iraanse tomaten in deze periode. Vorig jaar werd de tomatenexport, met uitzondering van kastomaten, verboden vanwege tekorten op de binnenlandse markt met prijsstijgingen tot gevolg. Het exportverbod werd opgeheven toen de aanvoer weer toereikend was. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven