Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Behr AG start het Spaanse vollegrondseizoen met goede vooruitzichten

"Dit jaar hebben we gele en groene bio-courgettes op 16,5 hectare"

Begin november werd gestart met de Spaanse oogst in de vollegrond bij de bedrijven van Behr AG, Duitslands grootste groentenleverancier. In Murcia startte men met de oogst van ijsbergsla, gevolgd door mini-romaine sla, koolrabi en de mini-wok choi.

Ondanks de weerscapriolen en enorme neerslag in de nazomer (september) zijn de arealen van het Noord-Duitse groentenconcern tot nu toe van grote schade bespaard gebleven, vertelt directeur Rudolf Behr desgevraagd.


De eerste ijsbergsla van het huidige seizoen werd begin november in Murcia geoogst. 

Het stormachtige weer in de loop van september was ook bij de Spaanse teeltbedrijven van Behr AG merkbaar. Desondanks kwam het niet tot enorme schade en oogstverliezen, meldt Rudolf. "De gewassen die al geplant waren hebben een klein beetje schade opgelopen. Dit kunnen we in het bijzonder aan de hand van de oogstcijfers voor en na de regen vaststellen. Bij enkele gewassen ontstonden er vertragingen aangezien het planten vanwege de natte grond onderbroken moest worden. Er zijn echter geen enorme uitwerkingen merkbaar."

Hitte en droogte op beide standplaatsen
De klimaatverandering maakt het telers en handelsfirma's in heel Europa moeilijk: vooral in de vollegrondsteelt is de invloed van het weer – of het nou om aanhoudende droogte of neerslag gaat - extreem merkbaar.  "Als we van klimaatverandering spreken, bedoelen we vaak hitte of droogte", meent Rudolf.

In Duitsland werd dit jaar de op twee na droogste zomer sinds het begin van de registratie genoteerd, hoewel "de meesten van ons de regenachtige herfst beter hebben onthouden. In Spanje is het net zo droog c.q. nog droger en heter, zodat het verplaatsen van gewassen van Duitsland naar Spanje niet zinvol is. Ondanks alles blijft Spanje nog steeds één van de belangrijkste winterteeltgebieden voor groenten in Europa.“

Stabielere prijssituatie verwacht
De algemene oogstprognoses liggen op een soortgelijk niveau als in de afgelopen jaren, eventueel is er iets minder geplant, aldus Rudolf. "Het duidt erop dat de jarenlange verliezen bij de telers tot grote voorzichtigheid bij de teelt geleid heeft en er minder overschotten zullen zijn. De economische situatie van de Spaanse telers is uiterst gespannen, wat ook reeds tot faillissementen heeft geleid. Alles bij elkaar rekenen we op een iets stabielere prijssituatie dan in de afgelopen jaren.“


Vers van de akker worden de kroppen sla in kartonnen dozen verpakt voordat ze naar Duitsland getransporteerd worden.

Bio-courgette op 16,5 hectare
In z'n totaliteit is de Spaanse teelt nauwelijks veranderd, ziet Rudolf. En er zijn momenteel geen bijzondere trends of ontwikkelingen in de groentensector aldaar. "Een interne vernieuwing binnen ons Spaanse bedrijf is dat we op 16,5 hectare bio-areaal momenteel gele en groene bio-courgettes telen."

Kleinere verpakkingsvariant
Ook wat betreft de verpakking en sortering zijn er volgens de grootleverancier geen grote verschillen tussen de Duitse en Spaanse bedrijven. "De pallets zijn over het algemeen iets hoger dan in Duitsland om zo weinig mogelijk lege ruimte te transporteren en de transportkosten dus zo laag mogelijk te houden. Verder wordt er nauwkeuriger gekeken of het mogelijk is om over te stappen op een kleinere verpakkingsvariant, eveneens om de transportkosten te verlagen. In z'n geheel genomen zijn de producten droger opgegroeid. Dat vergroot de houdbaarheid, maar maakt het product echter minder sappig en daarmee iets taaier“, luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
BEHR AG
Parkstraße 2
21220 Seevetal - Ohlendorf
Tel.: +49 (0) 4185 - 79 77 732
Fax: +49 (0) 4185 - 79 77 739
E-mail: [email protected] 
Internet: www.behr-ag.com 

Publicatiedatum: