Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Jansen, Total Produce:

"Betrek bedrijven bij Europese beleidsvorming om import veilig te stellen"

Als de EU een leidende rol wil blijven spelen in de internationale handel in groenten en fruit, dan moet het Europese handelsbeleid veranderen. Dat concludeerde Michel Jansen, managing director van Total Produce, begin deze week in het bijzijn van drie Europarlementariërs tijdens de meet & greet ‘A healthy diet through safe and sustainable trade’ in het Holland House in Brussel, georganiseerd door GroentenFruit Huis.


Michel Jansen, Total Produce

Fred van Heyningen, CEO van Nature’s Pride, stelde dat meer samenwerking met de sector nodig is om meer maatwerk te kunnen leveren. Tegelijkertijd was hij positief over het Europese handelsklimaat. Zowel Van Heyningen als Jansen zien veel onbenut potentieel in de handel met Afrika en potentiële risico’s voor de toekomst, onder andere als gevolg van strenge Maximum Residue Levels(MRL’s) met korte overgangstermijnen.

Betrek handel bij beleidsvorming
Nederlandse handelsbedrijven vrezen dat striktere controles de vrije handel met derde landen op korte termijn kunnen belemmeren. De invloed van de Europa is hierop van groot belang. Daarom nodigde GroentenFruit Huis alle parlementsleden uit de commissies voor milieu en voedselveiligheid (ENVI), landbouw en plattelandsontwikkeling(AGRI) en internationale handel(INTA) waren uit voor een meet & greet. Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Liesje Schreinemacher (VVD) hebben hier gehoor aan gegeven. In het Holland House in Brussel kregen ze van Freshfel, de Europese koepelorganisatie, Gert Mulder - CEO GroentenFruit Huis en van Van Heyningen en Jansen te horen dat er een groter verhaal schuilt achter de positief ogende handelscijfers met Afrika.


Fred van Heyningen, Nature’s Pride

“Kijkend naar de invoering van de nieuwe Europese plantgezondheidsverordening en de controleverordening die op 14 december aanstaande worden ingevoerd, weten we als sector nauwelijks wat er op ons af komt. We vrezen de gevolgen voor import vanuit bijvoorbeeld Afrika door veel striktere controles die geëist zullen worden”, aldus Jansen. Zowel hij als Van Heyningen zijn van mening dat het bedrijfsleven bij de invulling van dergelijke wetgeving nauwer betrokken zou moeten worden bij de beleidsvorming. Ook zou wetgeving volgens hen vaker gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke feiten.

Import helpt ook ontwikkelingslanden
Van Heyningen maakte tijdens de bijeenkomst duidelijk dat de import van groenten en fruit niet alleen economische voordelen met zich mee brengt voor Europese handelsbedrijven maar ook voor telers in ontwikkelingslanden. "Import garandeert duurzame productie van exotische groenten en fruit en de handel creëert banen in landen waar de werkgelegenheid vaak sterk onder druk staat", aldus Van Heyningen. Jansen beaamde dat. Daarmee gaven ze de aanwezige Europarlementariërs duidelijke argumenten mee die hen kunnen helpen bij de regelmatig terugkerende discussies in het Europees Parlement over het belang van import. Een belang dat steeds vaker in twijfel wordt getrokken. Jansen voegde daar nog aan toe dat de handelsstromen momenteel veranderen en dat het zwaartepunt lijkt te verschuiven van Zuid-Amerika naar Afrika. “Afrika is, gezien de ligging ten opzichte van de EU, een logischere handelspartner voor ons dan Zuid-Amerika,” concludeerde Jansen. Een ontwikkeling waar ook de Europese Commissie op in lijkt te willen spelen met de Task Force Rural Africa.

Parlementariër Schreinemacher stelde tijdens de meet&greet dat het belangrijk is voor de politiek om te beseffen dat handel niet enkel om export draait maar dat ook import van groenten en fruit een belangrijke rol speelt. Parlementslid Ruissen onderschreef dat belang en zei de problemen te vrezen die zullen ontstaan voor de handel als gevolg van alsmaar striktere regels als het aan komt op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
T: +31 (0)79 368 11 00
E: [email protected]     

Publicatiedatum: