Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingscentrum: staar je niet blind op gezondheidsclaims

Gezondheidsclaims aan banden in nieuwe wet

Op 14 december gaat een nieuwe Europese wetgeving in werking die misleidende gezondheidsclaims op producten verbiedt. Met de nieuwe wet weten consumenten nu dat de claims die op producten staan, juist zijn. Maar dat betekent niet dat we deze producten ook echt nodig hebben. Producten met een gezondheidsclaim zijn geen vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, hooguit een ondersteuning. Gezondheidsclaims zijn bijvoorbeeld 'Calcium is nodig voor de tanden' op een melkproduct of 'roggevezel bevordert de darmwerking' op brood.

Tot nu toe konden fabrikanten gezondheidsclaims op hun producten zetten zonder uitgebreid te hoeven bewijzen dat ze ook echt waar zijn. Met de nieuwe wet worden alle claims kritisch beoordeeld door de EFSA, de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. Alle goedgekeurde claims staan op een door de Europese Unie goedgekeurde lijst. Deze lijst geldt voor heel Europa en gaat op 14 december 2012 in.

Einde wildgroei van claims

Het Voedingscentrum vindt het positief dat er geen misleidende claims meer mogen worden gebruikt. Er is de afgelopen jaren een wildgroei ontstaan van gezondheidsclaims. Daardoor was het onmogelijk te bepalen welke stoffen in producten wel effect hadden en welke niet. Nu is zeker dat de claims die op producten staan, onderbouwd en juist zijn.

Steuntje in de rug, maar geen oplossing

Producten met gezondheidsclaims kunnen het idee geven dat je je beter voelt, maar staar je er niet blind op. Op veel gezonde producten, zoals groente en fruit, staat bijvoorbeeld helemaal geen claim. Ook niet op andere basisproducten uit de Schijf van Vijf, zoals aardappelen, brood, pasta, rijst, vlees en vis. Terwijl deze producten wel horen bij een gezond voedingspatroon. 

Wat mag wel en niet?

In de nieuwe wetgeving staat precies welke claims wel en niet gevoerd mogen worden. Soms zijn de verschillen tussen de claims klein. Een voorbeeld: Bij vitamine C mogen de volgende claims niet worden gevoerd, omdat deze niet onderbouwd zijn: ‘Vitamine C helpt bij een lage weerstand’ en ‘Vitamine C geeft griep of verkoudheid minder kans’. Een claim, die wel mag is: ‘Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam.’


Publicatiedatum: