als energieprijzen het toelaten, is doel ook teelt tropische vruchten

Plannen voor een 50 hectare groot kassenproject in IJsland

Paradise Farms en de IJslandse gemeente Ölfus hebben een huurovereenkomst gesloten voor 50 hectare grond voor de teelt van groenten en fruit met name voor glastuinbouw. In eerste instantie wil het bedrijf tamelijk traditionele gewassen telen, zoals tomaten, kool en paprika's, maar later zal het ook mango, avocado, bonen, papaja's en nog veel meer telen, zo bleek uit de plannen die tijdens de bijeenkomst in de gemeente Ölfus werden gepresenteerd.

Paradise Farms mikt op 5.000 ton productie in het eerste jaar en richt zich vooral op de export.

Gunnar Þorgeirsson, voorzitter van de Horticultural Farmers Association, zegt dat ze verwachten dat ze 100.000m² kassen gaan bouwen - met een uitbreidingspotentieel van maximaal 500.000m², wat overeenkomt met de bovengenoemde 50 hectare. "Het project heeft voldoende ruimte nodig om dit te kunnen realiseren", zegt hij.

Op de vraag of het mogelijk is om de eerder genoemde tropische fruitsoorten te telen, stelt Gunnar dat dit afhankelijk is van de energieprijzen. Over dit punt hebben informele discussies plaatsgevonden. "Het gaat erom dat energie, zowel elektriciteit als warm water, tegen een redelijke prijs beschikbaar is", zegt hij.

Zoals de burgemeester van Ölfus, lliði Vignisson, aangeeft, neemt de gemeente een zeer bijzondere positie in en heeft zij een beleid van specialisatie in de teelt van milieuvriendelijke producten. De 730km² grond in de gemeente is zeer geschikt voor de teelt. Bovendien is er een groot waterreservoir, is het gebied zeer energiezuinig en is er een grote haven voor import en export.

Bronnen: Frettabladid & Visir (Garðar Örn Úlfarsson)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven