Groeiend aantal Poolse telers wil biologisch telen

Een rapport van IMAS International geeft aan dat het aantal bedrijven dat zich voorbereidt op de teelt van biologische producten in Polen met 12,8 procent is toegenomen. In de regio Midden- en Oost-Europa heeft Polen veel grond beschikbaar voor conversie naar biologische gewassen - 108,6 duizend hectare. Andere landen in de regio die een aandeel hebben in de transformatie van land zijn Roemenië (109,3 duizend hectare) en Hongarije (95,2 duizend hectare).

Ondanks het aanzienlijke verschil tussen de prijzen van regulier voedsel en biologische producten en de beperkte beschikbaarheid van biologische producten buiten grote conglomeraten, wijzen de zeer optimistische voorspellingen van economen voor het segment erop dat een doorbraak nabij is.

In tegenstelling tot West- en Noord-Europese landen telen en exporteren Oost- en Midden-Europese landen zoals Polen, Hongarije en Roemenië biologische producten, terwijl de consumptie van biologisch voedsel op deze markten langzamer groeit.

Groen Europa is verdeeld. Aan de ene kant is er een groep landen met sterk ontwikkelde biologische voedselmarkten, aanzienlijke consumentenbestedingen aan biologische producten en een groeiende vraag waar de binnenlandse teelt niet aan kan voldoen. Aan de andere kant zijn er landen waar de teelt en het afzetpotentieel van biologisch voedsel zich aan het ontwikkelen is, waar een enorme markt is voor de ontwikkeling van zowel het volume van gewassen als de teelt en afzet van biologische producten. Polen behoort tot de tweede groep landen - het is het eerste van de tien EU-landen met het grootste areaal en heeft een groot potentieel voor een toename ervan.

Het toegenomen consumentenbewustzijn, hogere inkomsten, ecologische trends en een grotere beschikbaarheid van bioproducten hebben ertoe geleid dat de waarde van de markt voor biologisch voedsel in de afgelopen zeven jaar in Polen is verdrievoudigd.

De recent waargenomen economische en sociale trends tonen de dynamiek van de waardestijging van het biologische marktsegment van maximaal 20 procent per jaar. Polen beginnen aandacht te schenken aan de kwaliteit en samenstelling van producten, de hoeveelheid conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen. Biologische voedingsproducten zijn vrij van GMO en chemische gewasbeschermingsmiddelen en worden verwerkt zonder conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen en smaakversterkers. Biologische landbouw en het verwerkingsproces beïnvloeden ook het behoud van zowel visuele als smaakkwaliteiten.

Bron: www.sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven