Eelke Westra (WUR) in Radar

Zitten er minder vitamines in gesneden groenten en fruit?

Zitten er net zoveel vitamines in gesneden als in ongesneden groenten en fruit? Die vraag mailde Fera naar Radar. Ook vroeg ze zichzelf af of gesneden producten wel goed voor onze gezondheid zijn. Radar legde afgelopen zaterdag haar vraag voor aan Eelke Westra, specialist op het gebied van verse groenten en fruit en verbonden aan Wageningen University & Research. "De kwaliteit van groenten en fruit gaat achteruit als je erin snijdt", vertelt hij. "Je maakt namelijk de celstructuur stuk, maar heel erg is dat niet."

Veilig om te eten
We hoeven ons geen zorgen te maken om onze gezondheid met de voorgesneden groenten en fruit. "De industrie heeft eigen protocollen voor voedselveiligheid en er is ook duidelijke wet- en regelgeving in Nederland en de Europese Unie. De producten zijn dus veilig om te eten", legt Eelke op de radio uit. 

Vitamineverlies?
Als je voorgesneden fruit koopt, zitten er wel minder vitamines is dan in ongesneden fruit. "Dit verlies valt echter heel erg mee. De hoeveelheid vitamines lopen terug naarmate fruit ouder wordt. Dat geldt ook voor de ongesneden appel die al drie weken op de fruitschaal ligt."

Bekijk en beluister hier het fragment van Radar terug:Bron: RadarPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven