Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton van Dalen, Best of Four:

"Komkommermarkt heeft zich goed hersteld; voor paprika's een redelijk seizoen op de eerste drie en laatste vier weken na"

Tholen - De verschillende Hollandse kasgroenten maken dit seizoen hele verschillende ontwikkelingen door. Zo heeft de prijs van komkommers zich na een zeer matige seizoensstart goed hersteld, hebben de aubergines een moeizaam seizoen achter de rug, noteren de tomaten al een poosje redelijk tot goede prijzen en is de prijsvorming van de kleurtjes paprika de afgelopen weken zeer moeizaam verlopen. Directeur Ton van Dalen van Best of Four maakt de balans op.

Paprika's
"De afgelopen weken zijn zeer moeizaam verlopen voor de kleuren. Groen is toch enigszins een uitzondering dit jaar, zowel in prijsvorming, sorteringen als kwaliteit", vertelt Ton. "Vanaf de langste dag zien we een grote toename van fijnere gewichtssorteringen. Dit heeft dan ook geleid tot grote prijsverschillen in de verschillende gewicht sorteringen. Verder heeft de areaaluitbreiding in Spanje - het vroege segment - ook veel invloed op de prijs. De verwachting is dan ook dat de prijsvorming niet veel beter zal worden. Al met al hebben we buiten de eerste drie weken en de laatste vier weken een redelijk seizoen gehad."

Aubergines
In aubergines hebben we een moeizaam seizoen achter de rug. Voornamelijk door de flinke areaaluitbreiding hebben we niet de prijzen kunnen realiseren welke nodig zijn om tot een goed rendement te komen. De weken vanaf week 32-33 zorgen normaal gesproken voor een goede opleving van de prijsvorming. De prijzen zijn wel omhoog gegaan, maar hebben zeker niet het niveau gehaald die in voorgaande jaren wel behaald zijn. Momenteel zien we de prijzen nogal schommelen van hoog naar laag en andersom. Traditioneel komen nu de (zeer) moeilijke weken eraan", constateert Ton.

Tomaten
De tomaten hebben in het algemeen al enige tijd te maken met redelijk tot goede prijzen. De productie in het algemeen valt niet mee.
Soms wordt dit versterkt door de laatste hete periode die geen goed gedaan heeft aan de kwaliteit. In het fijne -cherry en troscherry - en grove trossegment zien we al weken goede prijzen. De verwachting is dat deze nog even aanhouden. Het losse tomaten segment is helaas in de neerwaartse spiraal terecht gekomen. De verwachting is dat deze ook zo zal blijven. Veel telers gaan richting einde van het seizoen", zegt Ton.

Komkommers
Na een zeer matige seizoensstart heeft de komkommerprijs zich behoorlijk goed hersteld. De komende periode zullen er wekelijks meer en meer telers stoppen met de teelt. Ondanks dat de prijzen nog redelijk zijn, werken veel telers toe naar het einde van het seizoen om voldoende tijd te hebben de kassen weer te reinigen. Al met al een seizoen met twee gezichten", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Best of Four
Handelscentrum ZHZ 40D
2991 LD Barendrecht
T +31 (0)180 820 084
[email protected] 
www.bestoffour.nl