Statusupdate project 'Fossielvrije belichte tomaat'

Eerste tomaten geoogst: gewas en energie in balans

Na acht weken telen zijn de eerste tomaten geoogst in het project ‘Fossielvrije belichte tomaat’ bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. De begeleidingscommissie is tevreden over de stand van het gewas op dit moment. Energetisch staat de teller op dit moment op 0,3 m3/m2 netto warmte input.

In de eerste weken van de teelt was het wat zoeken naar de inzet van het ontvochtigingssysteem, schrijven Lisanne Helmus en Henk Kalkman van Delphy op Kas als Energiebron. "In die periode blijft het vocht over het algemeen gemakkelijk onder de ingestelde grenswaarde, waardoor de ontvochtiging beperkt kan worden benut. Om in deze fase van de teelt de warmtevraag en oogst in de kas in balans te krijgen, is het systeem de eerste paar weken op de dag ingezet met een koelfunctie.

Nu het gewas een volwaardige LAI heeft bereikt en de inzet van de belichting en schermen toeneemt, is de regeling weer ingezet op basis van VD. De eerste acht weken van de teelt heeft dit geresulteerd in een totale warmtevraag van 4,58 m3/m2 en een koude oogst van 4,26 m3/m2. Het verschil is met name ontstaan in de eerste twee weken van de teelt, waarbij op basis van de sturing op vocht te weinig werd geoogst. De afgelopen vier weken kon de warmtepomp de volledige warmtevraag van de kas invullen."

Lees hier verder, onder meer over het handhaven van de gewasstand. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven