Tomaten waarschijnlijke bron Salmonella-uitbraak in Zweden

Tomaten zijn de waarschijnlijke bron van een Salmonella-uitbraak in Zweden, aldus ambtenaren van de volksgezondheid. Folkhälsomyndigheten. Het Zweedse Agentschap voor de Volksgezondheid) constateerde 71 infecties in 11 provincies die verband hielden met de uitbraak. Dit is een stijging van de 36 ziekten in 10 provincies die eind september met elkaar in verband waren gebracht door toepassing van whole genome sequencing. Västra Götaland, Jonkoping, Halland en Dalarna rapporteerden de meeste patiënten.

Ziekten werden geregistreerd in alle leeftijdsgroepen: 46 vrouwen en 25 mannen werden ziek. Van de gevallen die tot nu toe verband hielden met de uitbraak, was de laatst bekende datum van het begin van de ziekte 19 september.

De uitbraak van Monophasic Salmonella Typhimurium werd onderzocht door Folkhälsomyndigheten en Livsmedelsverket, het Zweedse Voedselagentschap. Uit analyse van het bacteriële genoom van Salmonella bleek dat ziektegevallen met elkaar verband hielden en waarschijnlijk dezelfde besmettingsbron hadden.

Folkhälsomyndigheten deed een case-controlstudie om te onderzoeken wat patiënten de week voordat ze ziek werden hadden gegeten in vergelijking met wat gezonde mensen hadden gegeten. De resultaten toonden aan dat degenen die ziek waren meer tomaten hadden gegeten dan de gezonde mensen.

Uit een onderzoek bleek dat het tomaten betrof die eind augustus in de supermarkt waren. Maar omdat ze vers zijn, is er geen voorraad meer in supermarkten. Er zijn tomaten onderzocht, maar daarbij werd geen Salmonella-besmetting aangetroffen.

Volgens foodsafetynews.com heeft de uitbraakstam MLVA-patroon 3-12-11-N-211. De meeste mensen die besmet zijn met Salmonella vertonen symptomen 12 tot 72 uur na blootstelling aan de bacteriën, waaronder diarree, koorts, buikkrampen en braken. De symptomen kunnen enkele dagen aanhouden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven