Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouw Nederland pleit voor aanpassing ODE-elektriciteit

"Glastuinbouw wordt onevenredig hard geraakt, tegen de afspraken van het Klimaatakkoord in"

In het wetsvoorstel Wijziging Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord is een voor de glastuinbouw zeer forse tariefverhoging van de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) 2020 opgenomen. Glastuinbouw Nederland heeft daarom de Tweede Kamer opgeroepen de ODE aan de kaak te stellen.
 
Zowel voor de verbruiksschijf 10.000 tot 50.000 kWh (kleine MKB) als > 10 miljoen kWh wordt een tariefstijging van circa 34% voorgesteld, terwijl de verbruiksschijf ertussen (50.000 tot 10 miljoen kWh) wordt geconfronteerd met een tariefstijging van bijna 180%.
“In deze verbruiksschijf bevindt zich het grootste deel van de inkoop van elektriciteit in de glastuinbouwsector”, zo geeft Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland aan.

Hiermee worden bedrijven en sectoren die voor het elektriciteitsverbruik volledig afhankelijk zijn van deze verbruiksschijf onevenredig geraakt. Daarom roept Van der Tak de Tweede Kamer op tot actie. “Dit was geen onderdeel van onze afspraken in het Klimaatakkoord. Ik voel me er dus ook op geen enkele manier aan gehouden.”

Eerlijke verdeling
Omschakeling van WKK-gebruik (aardgas) naar de inkoop van elektriciteit uit het net vormt een van de onderdelen van de energietransitie naar een klimaatneutrale glastuinbouwsector. “Deze eenzijdige, grote kostprijsverhoging heeft echter een averechts effect en zal een stimulans tot gevolg hebben van WKK-toepassing in de glastuinbouw”, voorziet Van der Tak.

“WKK is weliswaar een zeer milieu-efficiënte energietoepassing met een totaalrendement van meer dan 90%, maar is wel gebaseerd op fossiele energie. Wij pleiten dan ook voor een eerlijke verdeling van de ODE-tariefverhogingen in het wetsvoorstel. Daar is nu geen sprake van.”

Verlaagde heffing duurzame elektriciteit?
Het voorstel van Glastuinbouw Nederland is om de tariefverhoging van de ODE procentueel evenredig te verdelen tussen alle verbruiksschijven van 10.000 tot >10 miljoen kWh.
Daarnaast is een kenmerk van de energietransitie dat opwekking en gebruik van CO2-vrij opgewekte elektriciteit wenselijk is en wordt gestimuleerd. Een (toenemende) ODE-heffing op duurzaam opgewekte elektriciteit staat hier echter haaks op, meent Glastuinbouw Nederland. “Andersom zou een – gedeeltelijke – ODE-vrijstelling op inkoop van duurzaam opgewekte elektriciteit een stimulans  zijn voor de doorontwikkeling. Als dat lukt wil ik me ervoor hard maken dat we als glastuinbouw massaal overstappen op de inkoop van CO2-vrije elektriciteit”, aldus Van der Tak.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: