Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste jaar ervaring met Jack Miller RZ

Rijk Zwaan terug op de oranje paprikamarkt

Na jaren van voorbereiding introduceert Rijk Zwaan de nieuwe oranje-paprikarassen Jack Miller RZ (35-1177 RZ) en Tito Rabat RZ (35-1256 RZ). Twee rassen voor twee marktsegmenten aldus het veredelingsbedrijf. "Jack Miller produceert grove paprika’s voor onder meer de losse verkoop en Tito Rabat is het antwoord op de vraag naar een fijnere sortering en een lager vruchtgewicht."

Gelijkmatige zetting
Afgelopen teeltjaar deden telers de eerste ervaringen op. Jack Miller stond op 6 ha in Nederland en op 2 ha in Canada. Bij de teler in Nederland startte het gewas met een goede zetting op het derde/vierde oksel en moest teruggedund worden op één vrucht per stengel. De zetting verliep vervolgens behoorlijk gelijkmatig door het seizoen heen. Daardoor werd het productiepatroon ook regelmatig. 

Gemiddeld vruchtgewicht
De vruchten van het eerste zetsel waren nog wat aan de fijne kant, maar vanaf het tweede zetsel kon de teler vruchten van rond de 200 gram oogsten. Door de hitteperiode in de zomer liep het gemiddeld vruchtgewicht tijdelijk wat terug, maar gemiddeld gaf Jack Miller een gewicht van tussen de 180-210 gram. 

Doorkleuring
Wat ook opviel was de snellere afrijping en goede doorkleuring van de vruchten, waardoor de productie telkens ‘aan de voorkant’ van de productiehoos in de markt zat. Bovendien zag Rijk Zwaan met het mooie weer geen nadeel van de snelle doorkleuring. Van pitting was bijvoorbeeld geen sprake. 

Neusrot
Jack Miller is het gehele seizoen sterk op neusrot gebleken. Ook dit jaar zijn de rassen getest op dit euvel. Ook wezen uitgebreide testen erop dat Jack Miller een sterke externe én interne vruchtkwaliteit heeft. 

Balans in het gewas
Het gewas is open en arbeidsvriendelijk, volgens Rijk Zwaan. "De plant heeft een mooie balans tussen voldoende bladbedekking, groei en niet teveel arbeid aan het toppen van zijtakken. Omdat de plant iets gerekter is, oogst Jack Miller makkelijk en zijn de oogstnormen erg goed."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]   
www.rijkzwaan.nl

 

Publicatiedatum: