Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tuinbouwseizoen in Almería eerder van start gegaan

Het seizoen 2019 - 2020 in Almería was begin oktober al aan de gang, wat enkele weken eerder is dan de gebruikelijk. De Spaanse tuinbouwsector heeft te maken met financiële problemen en moet zo snel mogelijk inkomsten gaan genereren.

Economische kater
Hoewel de eerste producten niet voor begin oktober te koop werden aangeboden, is het doel om enkele weken eerder met de oogst van start te zullen gaan, zodat er zo snel mogelijk inkomsten zijn. Luis M. Fernández, de manager van Coexphal - de organisatie voor professionele organisaties van groenten en fruit uit Almería - wees erop dat het voorgaande seizoen eindigde met een nieuwe daling van de winstgevendheid van telers. "Wanneer een winstrekening onder het minimale niveau uitkomt, is het noodzakelijk om opnieuw te investeren in het nieuwe seizoen, omdat de teler zo snel mogelijk inkomsten moet hebben om te voorkomen dat zijn huidige schuldenlast omhoog blijft gaan."

Paprika
In sommige gevallen werd het planten vervroegd tot begin juli zoals het geval was met Californische paprika. Tegen het einde van augustus waren vrijwel alle paprika's geplant.

De zaadbedrijven en de telers erkennen dat paprika's de belangrijkste producten van het seizoen zullen zijn, om te beginnen "met een toename van het teeltgebied met tussen de 8 en 10%."

Tomaat
De tomaat is wederom het product met de kleinste groei en in het bijzonder losse tomaten en cherrytomaten, die te kampen hadden met een oogstreductie van ongeveer 10%.

In het geval van de losse tomaten wordt de daling veroorzaakt door de toenemende concurrentie van Marokko waar de prijzen de afgelopen twee tot drie jaar onder geleden hebben; in het geval van cherrytomaat is de daling te wijten aan het feit dat de arbeidskosten aanzienlijk hoger zijn dan die van andere variëteiten.

Stabiel teeltgebied
Zaadbedrijven wijzen erop dat er wat het totale volume van zaailingen betreft, geen grote verschillen zullen zijn ten opzichte van het voorgaande seizoen, omdat er geen merkbare toename is in de gecultiveerde gebieden.

Anderzijds zullen er volgens ramingen van de sectorale organisatie Anove in het huidige seizoen iets meer dan een miljard zaailingen voor de groente- en fruitsector zijn die afkomstig zijn van de zaaibedden in Almería.

Resultaten van het seizoen 2018 - 2019
Half juli heeft de manager van Coexphal de evaluatie van het afgelopen seizoen aan de pers gepresenteerd (zie figuur onder). Hij liet zich ontvallen dat “dit seizoen een slechte smaak in mijn mond heeft achtergelaten, vooral omdat er in het voorjaar zeer slechte resultaten zijn geboekt. Als we het seizoen in het geheel evalueren, kunnen we zeggen dat het een acceptabel seizoen is.”


Fig. 2. Groenten die door Coexphal zijn afgezet in het seizoen 2018 - 2019

In het bijzonder hebben meloen en watermeloen te maken gehad met slechte prijzen, die met 30% daalden, wat hetzelfde percentage is dat de inkomsten van beide gewassen daalden, ondanks de 40% toename van de productie met betrekking tot meloen en 10% met betrekking tot watermeloen.

Alhoewel de prijzen met 2% daalden, werden ze over het algemeen gecompenseerd door de productie die met 5% steeg, en als gevolg daarvan groeiden de inkomsten ook met 3%.

Best presterende producten
Paprika's waren de meest betrouwbare, met behoud van een stabiele prijs en verbetering van de productie met 6%.

De prijzen van aubergine stegen met 5% en de productie varieerde bijna niet.

De courgette viel op door een sterke toename van de productie (+ 28%).

Zorgwekkende tomatensituatie
Tomaat is historisch gezien het belangrijkste product van de kassen in Almería, maar presteert al jarenlang grillig. Vorig seizoen slaagde het erin om zijn prijzen met 12% te verbeteren, hoewel er een 2% lagere productie was. Voor Fernández is dit verontrustend omdat er de laatste jaren lijkt te worden overgeschakeld naar andere gewassen. Het moet niet vergeten worden dat dit de groente is die te maken heeft met de sterkste concurrentie en met aanhoudende problemen die gerelateerd zijn aan Tuta absoluta.

Wordt het tuinbouwmodel van Almería uitgeput?
L.M. Fernández waarschuwde dat de kassen van Almería in toenemende mate te maken hebben met lage marges, en dat de prijzen in de afgelopen twintig jaar zijn gestagneerd en er tegelijkertijd een gestage stijging van de teeltkosten heeft plaatsgevonden.

Het enige dat er volgens hem in is geslaagd om de situatie waar de sector al jaren last van heeft op te lossen, is meer het produceren van meer kilo's. Door het teeltvolume te vergroten heeft de sector de penibele situatie overleefd die door de stijgende loonkosten wordt veroorzaakt; dit kan worden verergerd door de stijging van het nationale minimumloon sinds 1 januari 2019, evenals door de concurrentie van andere landen, voornamelijk vanwege de opkomst van Marokko en de stabiliteit van Nederland.

De manager van Coexphal liet zien hoe Almería het afgelopen decennium marktaandeel heeft verloren in de EU-export van tomaten (fig. 3). Almería exporteert 15% van de totale EU-vraag, evenveel als Marokko, dat zijn aandeel heeft verdubbeld, terwijl Nederland de grootste blijft met 31%.Fig. 3. Evolutie van tomatenexport naar de EU

Is er een oplossing voor Almería?
Gezien het feit dat volgens Fernández de arbeidskosten van de tuinbouw in Almeria 45% van de totale uitgaven per geteelde kilo uitmaken, moet Spanje eerst in overweging nemen dat er gewassen zijn die meer personeel nodig hebben, zoals cherrytomaten, terwijl andere, zoals paprika's, slechts een kwart van het personeel nodig hebben.

Bovendien merkte hij op: “Er is ruimte voor verbetering. Er kunnen meer kilo's per vierkante meter worden geteeld dankzij de beschikbare tools, digitalisering en robotica. We moeten efficiënter zijn, de variëteiten die we telen aanpassen, meer smaak bewerkstelligen, bieden wat de markt vraagt en doorgaan met het vermeerderen van kwaliteit en voedselzekerheid.”

"De tuinbouw van Almería heeft in zijn geschiedenis te maken gehad met meerdere uitdagingen en heeft altijd geweten hoe het verder moet", sloot hij af.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven