Peter de Bree teelt Sweeterno RZ in Meijel

"Generatieve groei in najaar goed voor troskwaliteit en eindschot"

Na een proefrij in 2018 besloot Peter van Bree Sweeterno RZ verder te testen op een groter oppervlak, dit jaar in een proef onder belichting en in een grotere proef zonder belichting. “Vooral de uniforme tros- en vruchtvorm vallen positief op.”

Kwekerij van Bree-Rijks teelt op 40.000 m² fijne tros smaaktomaten voor het eigen merk Tom4Life. Het bedrijf heeft een trouwe groep afnemers aan zich gebonden die afkomt op de mooie presentatie en goede smaak van de 100 grams-tomaten. “We streven naar kwaliteit, zowel de buitenkant als binnenkant moeten perfect zijn. Mooi en lekker. En met Lyterno RZ komt daar ook nog het hogere lycopeengehalte bij, dus gezond. Sweeterno lijkt hier goed bij te passen.”

Generatief wegzetten
De ontwikkelingen staan niet stil en Van Bree beproeft menig nieuw ras. Waaronder dus de beloftevolle Sweeterno. “In de belichte afdeling plantten we op 4 oktober (eindafstand 3,75 stengels/m²). Onbelicht startten we op 16 december (eindafstand 3,87 stengels/m²). Anders dan in de kleinere proef vorig jaar, konden we nu goed sturen op dit ras. Sweeterno moet je gelijk sterk generatief wegzetten. Het gewas is vooral in het begin van de teelt heel sterk en flink groeierig en vraagt daarom in die fase onder meer om een stevig temperatuurregime.

Overdag trokken we de temperatuur dan ook makkelijk door tot 27º C. Dat werkte goed. En onder belichting merkten we dat het beste is om het ras zo snel mogelijk voldoende te belasten. Met een hardere en generatieve aanpak krijg je dit ras eerder goed in balans, waarna het ook meteen beter zijn  vruchten meeneemt.

We zagen de gewaskleur hiermee ook veranderen. In het begin was de gewaskleur wat lichter ten opzichte van Lyterno. Maar dankzij deze generatieve sturing en de zomer oogt het gewas wat vriendelijker. De zetting komt spontaan en de uniformiteit van de vruchten is prima.

Qua vruchtvorm is Sweeterno zeker niet grover dan Lyterno. De vruchten zijn net wat hoger en nog ronder. En nu we hem nog scherper kunnen sturen, verwacht ik met Sweeterno een hogere productie te halen.”

Vruchtkleur in de gaten houden
Mooie resultaten: de smaak, kwaliteit en productie zijn goed, aldus Peter. Komend seizoen zal de teler het ras zeker opnieuw beproeven om het product vaker aan zijn afnemers te kunnen tonen. “We houden vooral de vruchtkleur in de gaten. Sweeterno is mooi rood, qua vruchtkleur net wat roder dan Roterno RZ en net iets minder dieprood dan Lyterno. Onze tomaten staan bekend om hun heel dieprode kleur.

In de teelt heeft het ras ruim water nodig. Bij felle weersovergangen kan er soms een blaadje flauw gaan. Positief is verder dat het ras sterk is tegen neusrot. En de trossen steken minder, waardoor ze veel minder gevoelig zijn voor knikken. In het najaar kan Lyterno enigszins vegetatief worden en soms wat vol groeien. Sweeterno bleef vorig jaar in die periode generatiever wat positief werkte op de troskwaliteit in het najaar en op het eindschot. Sweeterno blijft het daarom zeker waard om goed te volgen.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.