Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel en Paul van den Broek, tomatentelers:

"We hebben gezien dat het goed is Sweeterno RZ een beetje sneller te telen"

Marcel en Paul van den Broek beproefden vorig jaar een pad Sweeterno RZ en waren onder de indruk. De ondernemers telen Sweeterno dit seizoen in een afdeling van ruim 1 ha. In de andere afdelingen telen ze al jaren Lyterno RZ. “Het ras viel vorig jaar in onze proeven op tussen Lyterno door de kwaliteit, smaak en productie.”

Gereratief sturen
“In het begin was de plant iets te vegetatief, wat vanaf april beter werd met toenemende belasting per vierkante meter. Bij hetzelfde weer zullen we volgend jaar iets generatief sturen. Daarnaast gaan we eerder, vanaf tros 2, een blaadje bovenin weghalen om de plant open te houden. Hoewel Sweeterno een iets opener plantopbouw heeft dan Lyterno, kan ze daar goed tegen.

Omdat we op deze afdeling een diffuus kasdek hebben met een lage haze factor hebben we een hele lichte kas. In februari hebben we de eerste extra stengel aangehouden. In 3 stappen bereikten we begin mei de eindafstand van 4,2 stengels/m².

We hebben ook gezien dat het goed is om Sweeterno RZ een beetje sneller te telen. Het is goed mogelijk om een gemiddelde temperatuur van 0,3 °C hoger te realiseren ten opzichte van Lyterno. Dit realiseerden we vooral door een iets hogere nacht- en ochtendtemperatuur.

Een korte voornacht werkt positief, maar in langdurig onder 14 °C zien we geen voordelen bij Sweeterno. Sweeterno gedroeg zich zeer goed en behield zijn kwaliteit en vruchtgewicht, zelfs in de warme perioden deze zomer en ook in de periode daarvoor toen de afzet wat trager verliep.”

Hoge productie met juiste onderstam 
Rijk Zwaan test ook enkele onderstammen in combinatie met Sweeterno. De combinatie waarbij Sweeterno geënt is op Suzuka RZ komt daar opvallend positief uit. “De productie was tot 1 augustus nog nooit zo hoog als bij deze combinatie. Er is nooit te weinig groei geweest en we zien nog steeds voldoende kracht zodat we verwachten dat ook het laatste stuk van de teelt goed zal blijven verlopen.”

Vlakke trossen
“De kwaliteit is al het hele seizoen heel bevredigend. De smaak en het brix gehalte zijn goed. Het zijn mooie vlakke trossen met uniform vruchten. Het ziet er gewoon fantastisch uit. Wij zien Sweeterno als een goede opvolger voor Lyterno.” 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: