Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste reactie Boerenbond op Vlaams regeerakkoord:

"Land- en tuinbouw erkend als belangrijke strategische sector"

Boerenbond verwelkomt in een eerste reactie het nieuwe Vlaams regeerakkoord. De organisatie steekt alvast de hand uit naar de nieuwe Vlaamse regering om samen constructief en oplossingsgericht te zoeken naar antwoorden op de uitdagingen waar de Vlaamse land- en tuinbouwers voor staan en zo die uitdagingen ook voor hen om te bouwen tot kansen.  

Hoewel de teksten van het regeerakkoord nog niet beschikbaar zijn en een meer gedetailleerde reactie eerst verdere analyse van het akkoord behoeft, vindt Boerenbond het alvast positief dat land- en tuinbouw erkend wordt als belangrijke strategische sector. Ook de ondersteuning van het ondernemerschap en het belang van innovatie in de sector zien ze als een belangrijk signaal.

Open ruimte
De Vlaamse regering stelt ook de open ruimte beter te willen beschermen. Boerenbond vindt dat een goede zaak, maar vraagt verdere concretisering en invulling: "Positief is alvast dat men meer middelen voorziet voor gemeenten die veel open ruimte hebben. Maar een fundamentele hervorming van het gemeentefonds - essentieel voor de financiering van de plattelandsgemeenten - zit er blijkbaar niet in en dat is teleurstellend. Vlaanderen is immers stad én platteland en beiden verdienen een volwaardig beleid met volwaardige financiering."

Er komt geen verplichte fusie van gemeenten. Ook de provincies, in de ogen van Boerenbond een waardevolle schakel in het beleid, blijven bestaan.

Het voornemen om binnen die open ruimte dan wel 20.000 ha natuur extra onder beheer te brengen en 10.000 ha bos te creëren is voor de organisatie verontrustend.  Evenzeer als het voornemen om bovenop de Europese natuurdoelen - die al ambitieus zijn -  extra zogenaamde Vlaamse natuur te scheppen (bijv. in de vorm van  Vlaamse nationale parken).  Waar in Vlaanderen dit overal moet gebeuren, is niet duidelijk.  Boerenbond hoopt dan ook dat uit de concrete teksten zal blijken dat de nieuwe Vlaamse regering de ruimtebalans, waar ook de oppervlakte bestemd voor landbouw in verankerd is, niet loslaat.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: