Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nóg groter project op komst

Grootste zonthermische systeem van Nederland bij Tesselaar Freesia nu ook officieel open

Dat Pip Tesselaar, freesiakweker, er met een primeur vandoor is gegaan, dat was al bekend. Op een stuk land van iets meer dan een hectare heeft Tesselaar Freesia genoeg zonnepanelen neergezet om 'een hele grote duurzaamheidsslag' te kunnen maken. De officiële opening vond vrijdag om 14.00 's middags plaats.

Begin 2019 werd het project opgeleverd door G2 Energy, fabrikant en leverancier van de zonnecollectoren. Vervolgens kwamen heel wat geïnteresseerden kijken, waaronder wijzelf, maar nu is het project ook officieel geopend. "En dus gaan we erg veel gas besparen", aldus Pip. "Gas voor verwarming van de kas hebben we namelijk niet meer nodig."

Dat komt omdat de zonnecollectoren zonlicht omzetten in bruikbare warmte. Die warmte wordt opgevangen in een terugloopunit die het weer via een warmtewisselaar overdraagt aan het verwarmingscircuit bij de kweker in Heerhugowaard. 

45.000 kuub gas besparen
Het voorverwarmde water wordt opgeslagen in een 1.300 m³ grote tank. Hierdoor kan de kweker ’s nachts zijn kassen verwarmen met warmte die overdag opgewekt wordt. Het systeem geeft Tesselaar Freesia energie vergelijkbaar met 450.000 kuub gas. "Wat ik in de zomer te veel heb, sla ik op in de bodem in een warmte-koude-opslagsysteem (WKO), zodat ik met een warmtepomp in de winter ook kan verwarmen. En in de zomer kun je met dezelfde bron ook de Freesia’s koelen met het water dat je in het winter gebruikt hebt om te verwarmen, want dat gaat natuurlijk koud terug de bodem in."


credits: Provincie Noord-Holland

Pip vervolgt: "Doordat ik straks meer dan genoeg warmte over heb, zorgt dit er ook voor dat ik minder bestrijdingsmiddelen nodig heb tegen botryitis. Nu zet ik bij twijfel een warmtebuis in en een ventilator waardoor je een droger klimaat creëert in de kas, maar dat is straks niet meer nodig. Het is dus mooi dat het duurzaam is, en daarbij krijg je ook SDE+-subsidie waardoor het ook aantrekkelijk wordt."

credits: Provincie Noord-Holland

Het hele systeem is voorzien van een drain-back-principe oftewel een terugloopsysteem. Daarbij loopt het water, in tegenstelling tot het gebruik van glycol, altijd terug in het terugloopvat, zodat er geen risico is op bevriezing. 


credits: Provincie Noord-Holland

G2 Energy werkt aan nog groter project: 15.000 vierkante meter
Tijdens de opening kon Pip nog één keer genieten van zijn primeur. Heel lang zal het project in Heerhugowaard namelijk niet meer de grootste blijven, want G2 Energy werkt aan een soortgelijk systeem van maar liefst 15.000 vierkante meter. 

Voor meer informatie:
Tesselaar Freesia
Altonstraat 6
1704 CC Heerhugowaard
T: 072 572 0337
info@tesselaarfreesia.nl 
Publicatiedatum: