Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beekenkamp Plants

Pilot kiemtellingen digitaliseren met behulp van drones

Beekenkamp Plants is de samenwerking aan gegaan met Applied Drone Innovations, een start-up die kasmonitoringssystemen ontwikkelt. Deze verzamelt en verwerkt waardevolle gegevens met als doel om de kwaliteit van de gewassen te verhogen. 

Applied Drone Innovations werkt met een drone en een camera die op het buis-railsysteem in de kas kan worden geplaatst. Op dit moment is het materiaal van Applied Drone Innovations een aantal keer getest in de kas van Beekenkamp Plants Vegetables in Maasdijk.

Het eerste doel voor Beekenkamp Plants Vegetables is om de kiemtellingen te digitaliseren. De drone of camera vliegt over de trays of bakken met vollegrondsgewassen en telt de missers. Dit zijn de zaadjes die niet kiemen.

Het grote voordeel hiervan is dat er geen menselijke fouten gemaakt kunnen worden. De bakken of trays worden nu steekproefsgewijs gekozen voor de kiemtellingen, maar op deze manier worden ze met de drone en/of camera allemaal meegenomen.

Ook staan er vaak grote partijen jonge planten in de kas. Hier kan men lastig doorheen lopen. Hierdoor zijn de kiemtellingen in het midden van de partij lastig uit te voeren. De drone kan vliegen en de camera beweegt over het buis-railsysteem, zo is dit geen probleem meer.

Bij dit project zijn zowel de onderzoeksafdeling van Beekenkamp Plants als de ICT afdeling betrokken. De geschreven software door Applied Drone Innovations moet uiteindelijk gekoppeld worden aan de software van Beekenkamp. Dit is een belangrijk project voor de ICT-afdeling. Hierdoor helpen zij de Beekenkamp Group te innoveren en te digitaliseren.

Het uiteindelijke doel is om kwaliteitsmetingen te maken aan de hand van data. Vooralsnog gaat het om kwaliteitsmetingen voor kiemtellingen. In de toekomst kan een onderwerp als bladoppervlak ook aan de orde worden gesteld.

De ontwikkelingen op gebied van digitalisering gaan heel hard, ook in de tuinbouwsector. Nieuwe technologieën zoals robotisering, drones in de kas en autonoom telen zorgen ervoor dat er steeds meer data gegenereerd wordt. Met onderzoeken en samenwerkingen als bovenstaande zorgt Beekenkamp Plants ervoor dat zij de kernwaarde ‘innovatief’ blijven invullen.

Voor meer informatie:
Beekenkamp Plants
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
[email protected]
www.beekenkamp.nl

Publicatiedatum: