Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rupsenmiddel Verismo werkt ook tegen Tuta absoluta blijkt uit proef:

“Twee vliegen in één klap slaan welkom voor telers”

Tholen – Sinds eind juli hebben telers er een nieuw rupsenbestrijdingsmiddel bij gekregen: Verismo. Het middel heeft een brede toelating in de groenten- en sierteelt onder glas. Een recent afgeronde proef bevestigt dat het middel ook goed werkt tegen Tuta absoluta. Voor tomatentelers is het middel daarmee, naast rupsen, een welkome aanvulling in de bestrijding van de tomatenmineermot.

“Dat Verismo als rupsenbestrijdingsmiddel ook een positieve uitwerking heeft op Tuta absoluta was voor ons geen verrassing”, vertelt Mark Selman, Crop Manager Glastuinbouw bij BASF. “In Spanje heeft het middel enkele jaren een vrijstelling gehad voor de tomatenteelt in strijdt tegen Tuta absoluta.”

Uitvloeier versterkt werking op Tuta
In een recent afgeronde proef, uitgevoerd bij Botany BV, is de werking getoetst van zowel Verismo als Oikos, dat sinds dit jaar met succes op Tuta wordt ingezet. “Om uit het huidige middelenpakket het maximale resultaat te halen, wilde we met deze proef aantonen dat Verismo niet alleen rupsen aanpakt maar ook Tuta. Dat is in deze proef goed gelukt.”

In de proef zijn zowel Addit als Assist M36, voorheen Hasten, als uitvloeier gebruikt bij Verismo. Tussen beide uitvloeiers zat geen verschil in effectiviteit.

Uitvloeiers zitten standaard al in middelen verwerkt, maar in sommige gevallen is het zinvol om een extra uitvloeier toe te voegen. Dit geldt ook voor Tuta-bestrijding met Verismo. “Omdat Tuta als mineermot meer ín dan op het blad zit, is een goede bladbedekking en indringing met behulp van een uitvloeier gewenst om de mineermot beter aan te kunnen pakken. Met een uitvloeier verspreidt Verismo zich nog beter over het blad en dringt deze makkelijker in.” Positief voor de effectiviteit van de bestrijding. “Op Tuta absoluta heeft alleen Verismo een werking van 60%, maar met uitvloeier 90%. Vergelijkbaar met de huidige middelen die tegen Tuta ingezet worden.”

Twee of drie vliegen in één klap
Telers komen door het inkrimpende middelenpakket en het beperkte aantal toepassingen, maar ook door nieuwe plagen, steeds vaker voor de uitdaging te staan hoe zij effectief en binnen de regels plagen kunnen bestrijden. Oikos wordt vooral ingezet tegen Tuta en witte vlieg, maar als er ook rupsenproblemen zijn, ligt een keuze voor Verismo voor de hand. Mark rekent voor: “Kijkend naar de huidige etiketten en de uitdagingen aan plagen is het welkom als telers met een middel als Verismo twee vliegen in één klap kunnen slaan.”

Of drie, want Verismo heeft ook een werking tegen wantsen. “Voor tomatentelers is Nesidiocoris, ‘liefkozend’ ook wel Nesi genoemd, een gevreesde wants. Maar ook paprikatelers hebben steeds meer last van wantsen. Dit jaar maakte de Nezara veel paprikatelers nog het leven zuur”, aldus Mark.

Voor meer informatie:
BASF 
www.agro.basf.nl/nl/  
[email protected]  

Mark Selman
[email protected]