Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Papieren hoezen als alternatief voor wegwerpplastic

Tholen - Zeven jaar geleden introduceerde Mediane papieren hoezen. Op dat moment misschien wat vroeg, de telers en retailers zagen er toentertijd nog geen toekomst in. Vandaag de dag is die visie compleet veranderd. Het bewustzijn van hoe men om moet gaan met wegwerp verpakkingsmateriaal is enorm gegroeid. Zowel bij de consument als producent.

Het Mediane Greensleeve-programma omvat verschillende duurzame alternatieve verpakkingen: Home-Compostable films, Industrial-Compostable films, Bio-Based Recycable films en Papier. “Wij zijn converters, “ zegt Robert van der Laan, directeur van Mediane Flexible Solutions B.V. ‘’Omdat wij onze verpakkingen aan meer dan 200 afnemers leveren binnen en buiten de EU, passen wij ons aan naar de lokale afvalwetten en regelgeving.’’

Single-use plastics verdwijnen
Om die reden biedt Mediane dus verschillende Greensleeve-opties aan. Deze opties beantwoorden de internationale vraag naar (home) composteerbare verpakkingen maar ook aan de vraag naar Bio-Based en vooral recycable verpakkingen van uit hernieuwbare grondstoffen.

“Wat zich nu in de markt aftekent, is dat alle single-use plastics die vervangen kunnen worden door een duurzaam alternatief, ook daadwerkelijk door papier of bioplastics worden vervangen”, aldus Mediane. Echter daar waar kunststof een duidelijke functie heeft zoals bijvoorbeeld houdbaarheid, voorkomen van uitdrogen of bescherming,  men duidelijk weg wil van laminaten en de markt zich richting recyclebare mono-folie beweegt. ‘’Wij zien echter dat retailers open staan voor papier als alternatief en door de druk vanuit o.a. Social Media en de publieke opinie in het algemeen met betrekking tot plastics, ook daadwerkelijk voor papier kiezen. Ook al is dit op basis van bijvoorbeeld een LCA niet altijd de meest duurzame en verantwoorde oplossing."

Papieren hoes voor kruidenplanten

De focus van Mediane ligt op een volledig recyclebaar papier zónder sealbare coating. Op dit moment komen er veel gecoate papiersoorten op de markt met een sealbare coating van o.a. PE, PLA of PBS. Echter zijn deze coatings niet altijd de oplossing, omdat hiermee de verpakking in de meeste gevallen niet meer recyclebaar is met oud papier. Daarom kiest Mediane voor een natuurlijk FSC (duurzame bosbouw) Kraft-papier, verlijmd met lijm op waterbasis en bedrukt met op water gebaseerde inkten. De opties met gedeeltelijk folie voorkant/Kraft achterkant zijn ook mogelijk. Ook is er de mogelijkheid om het papier aan één of beide kanten te voorzien van een natuurlijke waterafstotende laag.

Waterafstotende hoes voor pottless sleeves

Doordat Mediane het papier voorziet van een natuurlijke waterafstotende behandeling, is het ook mogelijk producten te verpakken zoals hydroponische sla met kluit. Ook groeit de belangstelling vanuit de markt in deze ‘’water-repellent paper sleeve’’ voor het verpakken van kruiden zonder pot. De retailer beseft dat bij het reduceren van kunststof in de AGF sector, de kunststof pot een veel grotere rol speelt in gewicht en de mate van recycleerbaarheid, dan een hoesje. Het kunststofpotje weglaten geeft dus een onmiddellijk resultaat met betrekking tot het reduceren van kunststof, maar ook een duidelijke signaal aan de consumenten. De consument kan nu tenslotte aan de ‘end-of-life’ op een verantwoorde manier, zonder ‘verpakking schaamte’ de kluit in de bio container wegwerpen en de papieren verpakkingen bij het oud papier.

Waterafstotende hoezen voor sla geteeld op water

Op dit moment bouwt Mediane aan een verhoogde capaciteit papieren hoezen om klaar te zijn voor de verhoogde vraag vanuit de markt.

Voor meer informatie:
Leon van der Laan
Mediane
Tel: +31 346 285029
Email: [email protected] 
www.mediane-flexibles.com