Dertig hectare hier, twintig hectare daar. Het gaat enorm hard in de Chinese tuinbouw.  Xander van der Zande van DanDutch ziet de ontwikkelingen in de markt. "Dit is pas het begin, mits de schaalvergroting succesvol blijkt." Deze week is het bedrijf te vinden op de HortiChina in Qindao.

China's tuinbouwbeurzen
Bijna maandelijks worden in China tuinbouw gerelateerde beurzen georganiseerd. Meestal met een lokaal karakter. De enige internationale beurzen zijn de Hortiflor en HortiChina. De HortiChina wordt deze week in Qingdao gehouden en is vooral gericht op groenten- en fruitteelt. Vorig jaar in Shanghai en nu op een nieuwe locatie in een bekend gebied met toekomstperspectief voor de tuinbouw. "De provincie Shandong is en blijft de groententuin van China", vertelt Xander van der Zande van DanDutch. Het bedrijf staat deze week op de Horti China in Qindao. "Omdat het goed is om jezelf te laten zien. Het is een mooie gelegenheid om onze partners te ontvangen en het product te introduceren aan nieuwe toetreders."

Opschaling
"De Chinese professionele tuinbouw is in een rap tempo aan het groeien. Grote Chinese multinationals investeren in de bouw van groentenkassen van soms wel 30 ha", vertelt Xander. "Dit is pas het begin, mits de schaalvergroting succesvol blijkt. Kassen bouwen met al haar facetten is een kunst, maar de crux zit in het efficiënt en professioneel sturen van de teelt, arbeid en klimaat. Het doel is immers om een kwalitatieve tomaat, aardbei of potroos te telen." 

Dan Dutch helpt daar bij. "Ons product is vooral toegespitst op de irrigatie binnen de tuinbouw en specifiek voor eb- en vloed irrigatie. Voor het kweken van potplanten en ook voor de opkweek van jonge planten in de groenten. Samen met de Deense partners van DanDutch, Staal&Plast en Danvan bieden wij dit specialisme samen met onze lokale partners en installateurs. Wij geloven in lokale partners en hun groeiende expertise en ons advies helpt daarbij. Vandaar dat wij vaak in het veld treden, bij de kwekers langsgaan en ons product aansluiten op de behoeften." 

Europese producten
De vraag naar kwalitatieve Europese producten is immers groot in de Chinese sector en de vraag naar verbreding wordt vaak gesteld. Het bedrijf breidt dan ook uit naar behoefte. "Alumat-Zeeman brengt het ventilatie- en schermsysteem, Hortimat de nieuwe machines, zoals buisrailkarren en gewas-versnipperaars. Zodoende zijn we nog completer en kunnen we onze partners verder helpen. We hebben al wat mooie projecten gerealiseerd waar we trots op zijn. Van Kunming, Guangzhou, Nanchang en Shanghai tot Shandong. Samen met onze lokale installateurs. Kwaliteit maken we samen." 

De HortiChina vindt plaats van 19 – 21 September in Qingdao http://en.hortichina.cn/. DanDutch staat op N2A038 in het Holland paviljoen.

Locatie: Qingdao Cosmopolitan Exposition
3399 Sansha Rd
西海岸新区
Qingdao Shi,
Shandong Sheng
China
http://www.qdsjblc.com/ 

Voor meer informatie:
DanDutch 
xander@dandutch.com 
Wechat ID: xvanderzande