Een kijkje in de nieuwe veredelingscampus van BASF in Nunhem

Energie, water én zaadteelt in een klimaatcel

In 2018 opende in Nunhem het nieuwe, geavanceerde veredelingscentrum van BASF Vegetable Seeds. Daarmee kreeg het veredelingsbedrijf de mogelijkheden voor het realiseren van groenteninnovaties voor consumenten en de groenteketen, terwijl de toepassing van nieuwe technologie de snelheid van veredeling verhoogt en ecologische voetafdruk verkleint.

Nu alles daar zo goed als up en running is, meende Priva dat het de hoogste tijd voor was om eens een kijkje te nemen. 

Wat natuurlijk direct opvalt, is het grote complex van BASF, dat een prominente plek heeft naast het dorpje Nunhem in Limburg. Aan de overzijde van het reeds bestaande complex is vandaag de dag een gloednieuwe faciliteit te zien, genaamd GreenEx. Deze bestaat uit 3,5 hectare kassen en 17.000 m2 technische faciliteiten ten behoeve van alle veredelingsactiviteiten in het gewas komkommer.

“Met de uitbreiding van ons bedrijf hebben we een topfaciliteit weten neer te zetten waarmee we onze klanten kunnen voorzien van nieuw rasmateriaal dat onder de beste omstandigheden ontwikkeld is. We willen met onze faciliteiten inspelen op drie belangrijke pijlers: milieueisen, veiligheid en plantgezondheid,” zegt Peter Keunen, Projectmanager bij BASF in Nunhem. “We willen met ons veredelingscentrum de juiste routing voor onze planten bieden, zodat de gezondheid ervan optimaal ondersteund wordt.”

Indoor farming versnelt ontwikkelingstijd van de veredeling
BASF beschikt over de nieuwste technologie voor het optimaliseren van veredelingsactiviteiten. Op de bestaande locatie zijn groeicellen met LED verlichting (indoor farming) gebouwd, waarin volledig daglichtloos geteeld wordt. “Onze zaden die gekweekt worden in de klimaatcellen zijn van dezelfde hoogwaardige kwaliteit als die uit de kassen, maar het mooie aan de groeicellen is dat we de klimaatomstandigheden totaal zelf in de hand hebben, mits we de cellen voorzien van de juiste uitrusting en instellingen” zegt René Coumans, Lead specialist bij BASF.

“De mogelijkheden die wij hebben voor de zaadteelten t.b.v. de veredelingsprogramma’s zijn eindeloos. We kunnen zoveel meer uit de plant halen met de kennis die vandaag de dag beschikbaar is. Indoor farming speelt daar een hele prominente rol in. Natuurlijk is dat nu nog een flinke investering, maar we kunnen nu in elk geval de ontwikkeling van het gewas beoordelen op feiten en kunnen fouten niet meer afschuiven op het buitenweer. Daar leren we ontzettend veel van.”  

Een gebouwbeheersysteem voor zaadteelten
“De groeicellen worden aangestuurd door Priva Blue ID hard- en software voor gebouwautomatisering. De kennis die wij hebben over gebouwautomatisering gecombineerd met onze kennis over de glastuinbouw komt heel goed van pas bij het indoor farming principe. De manier waarop we het klimaat aansturen in gebouwen, is toepasbaar bij het aansturen van het binnenklimaat van indoor groeicellen,” aldus Chris Reeskamp, Account Manager bij Priva. René Coumans: “Het softwareprogramma Priva TC Operator waarmee we de cellen bedienen, werkt prima. We hebben een uniform systeem dat overzichtelijke dashboards biedt waarmee we onze teeltrecepten kunnen optimaliseren.” 

BASF heeft naast klimaatcellen voor zadenteelt ook koelcellen voor opslag van zaden. René Coumans: “Zaden blijven het langst goed in een koude en droge omgeving.”


Volgroeide komkommervruchten vol met zaadjes

Minimaal energieverbruik en maximaal hergebruik van water
De kascomplexen zijn toonaangevend als het gaat om moderne milieunormen. Technologieën voor energiebesparing en diffuus glas zorgen voor een gelijkmatig klimaat en verminderen het gasverbruik met tot wel 48 procent. “Energie is één van de grootste kostenposten voor tuinbouwbedrijven”, vertelt Rene Hofman, projectleider bij Priva. ”De regelmodules in onze Priva Connext procescomputer integreren meerdere systemen met elkaar en kunnen variërende omstandigheden vooruit berekenen en daar vervolgens automatisch op anticiperen. Hiermee kun je flink besparen op energie, water en CO2.”

Watertechniek speelt een belangrijke rol in het nieuwe veredelingscentrum. Door het herhaald recyclen, desinfecteren en reinigen van het teeltwater is de hoeveelheid afvalwater nihil. “We hebben onze technische waterruimte ingericht met het oog op de toekomst en realiseren op dit moment 0-emissie,” aldus Albert Vermaak, Waterspecialist in Nunhem.

Dit gebeurt onder andere met het zuiveringssysteem Priva Vialux E-Line voor lozingswater. “Sinds mei 2019 hebben we een BZG-certificering, wat betekent dat ons lozingswater voor minimaal 95 procent vrij is van gewasbeschermingsmiddelen. Wij zitten boven de Nederlandse wettelijke eis met 99,5 procent. Het doel voor 2027 is ook om 0-lozing en dus volledige recirculatie van het teeltwater te realiseren.”

Van links naar rechts: Chris Reeskamp (Accountmanager Priva), Robert Bovend’Eerdt (Technisch coördinator BASF), Albert Vermaak (Waterspecialist BASF)

Slimme datakoppeling voor gewasoptimalisatie
Datagedreven tuinbouw wordt steeds belangrijker. Door het realtime monitoren van het gewas, kan de gewasstrategie geoptimaliseerd worden. BASF koos daarom voor draadloze klimaatsensoren van 30MHz, gekoppeld aan de Priva procescomputer. Hiermee worden teeltprocessen inzichtelijk gemaakt en beschikt het bedrijf over een platform waarin alle teeltgegevens in overzichtelijke dashboards gevisualiseerd zijn. Zo worden diverse metingen op een eenvoudige manier bewaakt en inzichtelijk gemaakt. Dit geeft een duidelijk klimaatbeeld van de gehele kas.

Door data inzichtelijk te maken, ervaart het bedrijf nog een ander voordeel: “Een van onze uitdagingen is het waarborgen van kennis en het doorgeven van die kennis aan nieuwe medewerkers,” zegt Rob Wouters, teeltspecialist bij BASF. “Zelfs voor nieuwe medewerkers met een groene achtergrond duurt een interne opleiding vaak jaren. Door de koppeling met 30 MHz kunnen wij de teeltprocessen ook beter uitleggen aan nieuwe collega’s.” 

Voor meer informatie:
Priva
contact.priva@priva.nl 
www.priva.com  

 

BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven