Drie Mexicaanse zussen boeken succes met glastuinbouwproject

Na tien jaren van inspanningen, opofferingen en training zijn de zussen Silvia, Rosa en Martha Gasca Caporal erin geslaagd om een teelt- en exportbedrijf van tomaat en paprika op te zetten in de Mexicaanse staat Guanajuato. Momenteel verbouwen ze hun groenten op anderhalve hectare aan kasteelt en exporteren ze 85% van hun oogst naar de Verenigde Staten.

Met een eerste investering van 2 miljoen peso (ruim €93.000) richtten de zussen in 2009 een halve hectare aan kassen op voor de teelt van tomaten, met het idee dat bedekte teelt een alternatief zou kunnen zijn voor het telen van veilige levensmiddelen met een hogere kwaliteit. Op dat moment maakte het platteland van Guanajuato een moeilijke periode door, als gevolg van economische en klimatologische omstandigheden.

Het was geen eenvoudige taak. Het volgen van een aantal opleidingen was vereist om te kunnen voldoen aan de hoogste kwalititeits- en gezondheidsstandaarden. De zussen Gasca Caporal stelden zich tot doel om een opbrengst van 12 kg/m2 te bereiken, maar hebben tot wel 18 kg/m2 geoogst.

Op zeker moment sloten ze zich samen met andere telers aan bij een coöperatie die zich bezighoudt met de afzet en export van levensmiddelen. Vanwege het succes van hun producten breidden de zussen hun areaal uit tot anderhalve hectare. Als gevolg van de onzekerheid rondom de importheffing die de V.S. de Mexicaanse tomaat wil opleggen, zijn de zussen echter op zoek naar nieuwe markten voor de export van hun producten.

 

Bron: periodicocorreo.com.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven