Noodweer Spanje heeft plaatselijk desastreuze gevolgen

De beelden van het noodweer dat sinds woensdag de Spaanse oostkust en Balearen teistert, liegen er niet om. Straten die zijn veranderd in kolkende rivieren, talloze weggespoelde auto's, reddingen, beschadigde gebouwen. Veel afwateringen zijn buiten hun oevers getreden en het water sleurt alles wat het op zijn weg tegenkomt mee. Naar verwachting zal vandaag het noodweer nog aanhouden.

Denia (Alicante) kreeg een tornado over zich heen die de plaatselijke sporthal vernielde, de rivier Clariano in Ontinyent (Valencia) is buiten zijn oevers getreden, stortbuien in Alicante, gesloten tunnels op Ibiza, een weggespoelde brug uit de 16de eeuw in Aielo de Malferit (Valencia), twee doden en minimaal drie gewonden, tientallen reddingen, nog meer evacuaties en heel veel schade.  In de gemeente Beniarrés in Alicante is de meeste regen gevallen op donderdag in de regio Valencia met een totaal van 359 liter in 24 uur tijd. Ontinyent kreeg in diezelfde tijd 259,2 liter te verwerken en Muro d'Alcoi 214,2 liter.

Vanmorgen zijn ongeveer 500 mensen uit verschillende delen van Murcia geëvacueerd. Een derde dode van deze storm Dana, zoals deze orkaan in Spanje wordt genoemd, viel te betreuren toen een man in Almeria zichzelf in zijn auto had opgesloten.

De directeur van Proexport, Fernando Gómez, heeft de telers gevraagd hun teeltbedrijven niet te verlaten en gevaarlijke situaties te vermijden. Hij geeft aan dat het te vroeg is om de schade aan de gewassen en AGF-bedrijven te beoordelen, omdat het blijft regenen en het moeilijk is om bepaalde gebieden binnen te komen. Vaststaat dat de schade groot zal zijn. Groenten als sla, spinazie en selderij die voor dit seizoen geplant was, zal waarschijnlijk opnieuw moeten worden geplant, waardoor de oogst vertraagd zal worden naar november.

Een teler in Murcia vertelt dat veel gewassen zijn vernietigd. Alles staat onder water en dat is voor het eerst dat we dat zo zien"

Vanuit Alicante meldt Thomas Bos van Thomasol dat het tot op heden rustig is gebleven. Vandaag is daar de laatste dag Code Rood en zijn de scholen en universiteiten nog dicht. "Je merkt dat het zeer rustig is op straat en het openbare leven hier plat ligt in Alicante. Maar een gebied 30 kilometer verderop, Orihuela in Murcia is echt zwaar getroffen. Ook voor Almeria geldt vandaag Code Rood en daar is onder meer het vliegtuig gesloten. Het is afwachten wat het deze dag gaat worden. Er is sprake van zeer onstuimig weer, maar de grote risico's zijn zeer plaatselijk."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven