Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guido Grasso, Dorilli:

"In hogere tomatensegment er 's winters tussen komen valt niet mee met Nederlandse dominantie"

De tomatenproductie kan in bepaalde Europese regio's vanaf nu wat minder worden maar houdt niet op. In heel Europa worden nu twaalf maanden per jaar tomaten geteeld maar Sicilië blijft veruit de grootste producent.

Guido Grasso, boekhouder van het tuinbouwbedrijf Dorilli, vertelt het één en ander over het huidige tomatenseizoen in Italië en de rest van Europa. 


Guido Grasso

Het zomerseizoen
"Het verschil tussen vorig jaar en dit jaar is dat het planten meer geconcentreerd in juli, september en oktober plaatsvindt. Dit heeft te maken met het feit dat het steeds moeilijker wordt om onder extreme weersomstandigheden te telen. De planten hebben stress en ziekten verspreiden zich sneller. In oktober en november zullen we kleinere hoeveelheden oogsten. Het piekseizoen duurt van december tot  april."

"Deze cycli komen periodiek voor zonder dat ze de normale productie beïnvloeden. Ons teeltseizoen eindigt nooit. Hoewel de aanvoer in de zomer lager is, blijft Sicilië de voornaamste tomatenteler in het Europese Middellandse Zeegebied."

"Tot een jaar of zeven geleden was de productie in de zomer zeer laag, terwijl we nu wel tomaten kunnen leveren. Gedurende deze periode kunnen Noord-Italië en Europa natuurlijk grotere hoeveelheden leveren. De vraag naar Siciliaanse tomaten trekt doorgaans rond september weer aan, wanneer de aanvoer uit Noord-Europa afneemt."

Winterseizoen
"In Italië, Spanje en Marokko begint het winterseizoen omstreeks november, hoewel er in oktober ook al kleine hoeveelheden worden vermarkt. Marokko en Spanje zijn beter georganiseerd op het gebied van de export aangezien zij voornamelijk voor de Europese markt telen. Italië teelt met name voor de binnenlandse markt, waar zo'n 80% van de tomaten uit ons teeltgebied wordt afgezet. Vanaf november exporteert Sicilië ook, met name naar het hogere marktsegment."

De Europese markt
"Ik ben van mening dat de tomatenmarkt enorm gefragmenteerd is. Er is een enorme verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten op de markt, hetgeen alleen maar voor verwarring zorgt. Er is daarnaast ook sprake van segmentatie in termen van waarde, variërend van het lagere, middenklasse tot het hogere segment."

"Dorilli richt zich op het hogere segment. Italië focust over het algemeen steeds meer op het hogere marktsegment. In het buitenland wordt dit segment gedomineerd door Nederlandse tomaten die bij kunstlicht worden geteeld. De mogelijkheden om een plaats op deze markt te veroveren, zijn beperkt."

Vooruitzichten voor Siciliaanse tomaten op de Europese markt
"Siciliaanse tomaten kunnen een plaats vinden op markten in Midden- en Noord-Europa. Het is zo dat markten over het algemeen steeds verder verzadigd zijn omdat er zoveel spelers zijn in deze regio's. Er bestaat echter een niche voor premium Siciliaanse tomaten omdat deze consumenten meer aanspreken dan tomaten uit Spanje of Marokko."

 

 

Contact:
Azienda Agricola Dorilli
Contrada Dorilli, S.n.
97011 - Acate (RG) - Italy
Tel.: +39 0932 914011
Email: info@kamarino.it
Website: www.kamarino.it
Website: www.dorilli.eu

Publicatiedatum: