Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Dalende tomatenprijzen treffen Indiase telers

Er is geen andere prijs die zoveel fluctueert voor een basisproduct als de tomatenprijs. Hoewel Indiase telers zich bewust zijn van deze markttendens gokken ze erop door op meer hectare tomaten te telen als de prijs stijgt. Tegen de tijd dat het gewas op de markt komt, is er zoveel aanbod dat de prijs daalt, waardoor de telers verliezen lijden. Deze cirkel komt elk jaar weer terug. 

De prijzen in Chittoor liggen tussen de € 0,02-0,10/kg, wat telers volgens een Indiaas verslag 'in huilen deed uitbarsten'. Ze zijn nu bang dat als de prijzen nog meer dalen ze geen andere mogelijkheid hebben dan hun oogst op de plantages te dumpen. 

In Tirupati variëren de retailprijzen tussen de € 0,11-0,15/kg. Door aanbod in naburige streken is de vraag op de markt laag. In het verleden werden tomaten aan deze gebieden geleverd, maar dat is in de loop der jaren omgedraaid. Zelfs in Latur worden voldoende tomaten geteeld. 

Een andere zorgelijke factor was de afnemende kwaliteit van de tomaten. Een handelaar: "Telers hebben slecht zaad gebruikt en op een slechte manier gewasverbeteringsmiddelen ingezet. Hierdoor kregen virussen vat op het gewas. Daardoor verkopen telers hun oogst nu in Madanapalle zelf in plaats van het naar de groothandelsmarkt te brengen."

Door dit alles is de prijs gedaald. Op de groothandelsmarkt komt op vrijdag 1.000 ton binnen en op zaterdag nog eens 600 ton ondanks de slechte vraag. Volgens handelaar Masthan zijn de prijsfluctuaties vrij gewoon. Hoewel telers hieraan gewend zijn, kunnen ze de verliezen niet dragen als de prijs onder het huidige niveau daalt. De telers vragen om ingrijpen van de regering. Ze willen dat de regering een tomatenpuree-station opzet, al is het via een privé onderneming. 

Bron: The Hans India


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven