Tholen - De eerste ladingen Marokkaanse tomaten zullen eind september bij Vegimex op ABC Westland in Poeldijk arriveren, maar de grote volumes zullen in oktober los gaan barsten. "Na het moeizame seizoen vorig jaar ziet het nieuwe seizoen er positief uit. Er is een stuk minder aanbod op de markt en de prijzen zijn een stuk beter", vertelt directeur Willem Schrage.

Willem werkte maar liefst twintig jaar in de Marokkaanse teelt, spreekt de taal en is sinds dit jaar actief als directeur van Vegimex, een nieuwe speler op de Europese markt. Vanuit Poeldijk verzorgt hij samen met collega Robbert de Mie de distributie van de Marokkaanse groenten en fruit, die hoofdzakelijk van eigen teelt worden aangevoerd. 

Hoewel het bedrijf pas begin dit jaar werd opgericht, heeft het bedrijf geen opstartproblemen met de afzet. "Als je goede handel hebt, heb je klanten", lacht Willem. "Veel Marokkaanse handel wordt ingekocht in Perpignan. Dat gaat via meerdere tussenschakels en daar moet iedereen wat aan verdienen. Dankzij onze directe lijnen hebben we daar niet mee te maken en kunnen we versere handel aanbieden."

Naast tomaten en paprika's heeft Vegimex eigen teelt van watermeloenen en sinaasappelen. Daarnaast heeft het bedrijf samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met lokale telers. "In totaal hebben we nu zo'n 70 hectare aan kassen staan en daarnaast hebben we nog aanvoer van vollegrondsteelt van courgettes en meloenen. Jaarlijks proberen we 30% uit te breiden. Dit jaar was dat met een ruime 20 hectare. Tot nu toe bestaat zo'n 80% van de aanvoer uit eigen teelt, maar we willen naar de 100% toe."

Die mogelijkheid heeft Vegimex dankzij haar Marokkaanse partners. "Zij investeren fors en zijn ambitieus. Daar gaan we de komende jaren de vruchten van plukken", vertelt Willem. Voordeel van de partners in Marokko is dat zij ook continu de oren en ogen zijn in het veld en in de kas. "Alle handel, ook als we bij moeten kopen, wordt voor verzending gecontroleerd. Sowieso zijn alle leveranciers GlobalGAP-gecertificeerd."

Momenteel richt Vegimex zich hoofdzakelijk op groothandels door heel Europa, maar het bedrijf wil op termijn ook retailers gaan bedienen. "Wij moeten het hebben van de massa, bij voorkeur met volumes vanaf een halve container. Daar zit voor ons de winst in en zijn we sterk in. Met doosjeshandel houden wij ons niet bezig, daar krijg je ook een heel ander type klanten op af", vertelt Willem. 

De handel met Rusland acht hij vooralsnog te risicovol, maar het bedrijf exporteert volop naar groothandels in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Eigen opslag in Nederland heeft Vegimex niet, maar dat is volgens Willem ook niet nodig. "Hier op het ABC-terrein kan ik overal koelopslagruimte huren. Ideaal, want dan kunnen wij ons met de handel bezighouden."

Het Marokkaanse groentenseizoen loopt grofweg van oktober tot april. "We kunnen wel tot juli leveren, maar als er voldoende Nederlandse tomaten op de markt zijn, moeten wij maken dat we weg zijn. De afgelopen maanden zijn we druk geweest met onze Marokkaanse watermeloenen en Maroc late sinaasappels en zijn we ons ook aan het oriƫnteren om de import vanuit andere landen op te gaan pakken, maar Marokko zal voor ons altijd aanvoerland nummer 1 blijven", besluit Willem.

Voor meer informatie:
Willem Schrage / Robbert de Mie
Vegimex
ABC Westland 271
2685DC Poeldijk
Tel: +31 (0) 6 41886974 
info@vegimexbv.com 
www.vegimexbv.com