Nieuwe roze tomatenrassen gepresenteerd in Polen

Onlangs kregen Poolse tomatentelers de kans om kennis te maken met nieuwe tomatenrassen die in folietunnels worden geteeld tijdens een evenement van Hazera dat plaatsvond op het bedrijf van Elżbieta and Roman Olszowa in Borek.  De dag werd mede georganiseerd door Eurobyt en Intermag.

Roze tomaat
Małgorzata Zadura, productmanager bij Hazera, presenteerde een serie roze tomaten die bij bij uitstek geschikt zijn om in folietunnels geteeld te worden. Telers waren met name geïnteresseerd in het nieuwe ras Manistalla F1 van Hazera. De smakelijke tomaten wegen 250 tot 300 gram en hebben een kenmerkende dikke, korte steel. 

Vroeg ras geschikt voor tunnels
Voor de teelt van roze tomaten in tunnels zouden telers zich kunnen laten verleiden door het ras VP1 F1, dat geschikt is voor korte cycli. Deze stevige ronde tomaat heeft een verfijnd aroma.

Middelvroeg en gemakkelijk
Uit het aanbod van middelvroege roze tomatenrassen, raadt Piotr Różański van Hazera het hybrideras V404 F1 aan. Dit compacte ras heeft korte zijscheuten en produceert vleestomaten met een gewicht van 200 tot 220 gram die na de pluk lang houdbaar zijn. Het ras is bovendien eenvoudig te telen. 

Unieke vorm
Het nieuwe tomatenras Rosamunda F1 wist de aandacht van de aanwezige telers te trekken met haar bijzondere vorm (die van een ossenhart). De vruchten van het ras wegen 160 tot 250 gram en hebben een verfijnde, kenmerkende smaak. Dit ras wordt aanbevolen voor langdurige teelt in kassen maar kan ook met goed resultaat in onverwarmde folietunnels worden geteeld.

Klassiek rood
In Borek konden telers niet alleen kennismaken met roze tomatenrassen maar ook met traditionele rode rassen. Van de middelvroege rassen zijn Gonsella F1 (ook nieuw bij Hazera) en Belladonna F1 het opvallendst. De eerste van deze hybriderassen vormt fruitclusters met gelijkmatig gevormde, donkerrode, licht geribbelde wat plattere vruchten (180 - 200 gram). Belladonna F1 geeft grotere vruchten (250 - 300 gram) en wordt aanbevolen voor de teelt in korte cycli in de lente, zomer en herfst. Dit ras is zeer goed bestand tegen afwijkende temperatuur- en lichtcondities.  

Uit het assortiment romatomaten wordt het vroege ras Tucano F1 aanbevolen, dat het goed doet in onverwarmde faciliteiten. In Borek wordt ook het ras Reisling F1 geteeld. Deze cocktailtomaat heeft een unieke, aromatische smaak en het ras wordt door Hazera aanbevolen voor de teelt in kassen in lange cycli. 

 

Bron: www.warzywa.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven