Telers gaan kijken hoe lang het duurt voordat water te zout wordt

Nieuwe stap in proef met Westlands gemaal

Sinds april dit jaar doet het Hoogheemraadschap Delfland samen met de Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (SVOW) en een zevental deelnemende telers een proef rondom het gemaal J.J.J.M. van der Burg. De proef is erop gericht zoet water en energie te besparen.

Op basis van de resultaten van de afgelopen maanden is begin augustus besloten te stoppen met het uitmalen van zoet water bij dit gemaal tussen Monster en ’s-Gravenzande. Er wordt nu gekeken hoe lang het duurt voordat het water te zout wordt. Pas dan zal het gemaal weer aangezet worden.
 
Zoet water niet zomaar naar zee
Veel telers in de buurt van het eindgemaal gebruiken oppervlaktewater als gietwater voor hun gewassen. Maar juist in dit gebied is sprake van zout kwelwater. Om te voorkomen dat het oppervlaktewater ter plekke te zout wordt, maalt Delfland het hele jaar met een extra pomp in het Van der Burggemaal water uit om het systeem door te spoelen. Omdat voldoende zoet water in de zomer een schaars goed is, wordt getracht het naar buiten pompen van water tot een minimum te beperken.

Want, zo weet Delfland, ook deze zomer worden weer miljarden liters zoet water binnengehaald uit het Brielse Meer om het tekort aan regen te compenseren en de waterpeilen te handhaven. Dat kost veel geld en veel energie. Dan is het zonde om tegelijkertijd aan de andere kant van ons gebied dag en nacht zoet water weg te pompen naar zee.

Zoutgehalte op laten lopen
Daarom is in april begonnen het uitmalen stapsgewijs te verminderen, terwijl samen met de telers het zoutgehalte van het oppervlaktewater goed in de gaten wordt gehouden. Deze week is het uitmalen zelfs helemaal gestaakt. Onderzocht wordt hoe lang de pomp uit kan staan zonder dat het water in de sloten te zout wordt. Zodra het zoutgehalte te ver oploopt, wordt de pomp weer aangezet.

Zo werkt Delfland samen met SVOW en de telers toe naar een optimale situatie, waarbij minder water op zee wordt gepompt en energie wordt bespaard terwijl del telers de beschikking houden over gietwater van voldoende kwaliteit.
 
Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven