Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Efficiëntere tomaten- en komkommerteelt dankzij gewasklemsysteem"

Cor Pellikaan, de oprichter van Pellikaan, is geboren en getogen in Westland. Hij begon als tiener in de Westlandse kassen te werken. Cor Pellikaan: "Na vele jaren heb ik geleerd waar ik op moet letten voor een ​​effectievere en winstgevendere workflow 'onder glas'. Ik heb een product ontwikkeld dat wordt gebruikt voor een efficiëntere teelt van tomaten en komkommers.”

Qlipr systeem
Een doorbraak voor het bedrijf was het idee voor een nieuw gewasklemsysteem voor komkommer- en tomatenplanten. Cor kwam op het idee toen hij met tomatenplanten werkte. Naarmate deze steeds hoger werden, groeide de hoogte van de kassen mee van 2,5 meter tot 7 meter. Deze hoogte vereiste verschillende moeilijke teelthandelingen, dus vroeg hij zich af of het mogelijk was om de plant aan de stengel op te hangen. Dat zou touw en clips overbodig maken en het zou de in de teelt benodigde handelingen vereenvoudigen.

Image result for site:hortidaily.com qlipr

Dit idee werd enthousiast ontvangen door het Nederlandse innovatiecentrum van de overheid (dat nu Syntens wordt genoemd) en het Applied Scientific Research Institute. Samen begonnen ze een systeem te ontwikkelen om planten aan de stengel op te hangen dat zich geleidelijk ontwikkelde tot wat tegenwoordig bekend staat als het Qlipr-systeem, bestaande uit een gewashaak en twee roestvrijstalen klemmen. Met dit nieuwe systeem kunnen telers grote stappen maken naar een duurzamere en efficiëntere manier van werken, meende Cor.

Inmiddels zijn er meer dan twintig miljoen Qlipr-klemmen verkocht. Mike Morrison van Temple Farms Organics (Old Mill Creek, Illinois, Verenigde Staten) is een van de gebruikers: “Het systeem heeft goed voor ons gewerkt. Onze tomaten worden geënt en daarna geplant. Het Qlipr-systeem was eenvoudig aan te passen. We hebben een kas van 30 meter met drie rijen van tachtig tomatenplanten. Elke tomatenplant wordt geleid tot twee scheuten. De cherrytomaten hebben 6 meter per scheut bereikt en de heirloom-tomaten 4,50 meter per scheut. Dat maakt ongeveer 97,50 meter scheuten van cherrytomaten en 1.460 meter scheuten van heirloom-tomaten. We bemesten ongeveer halverwege het seizoen met compost en de gezondheid van het gewas wordt goed ondersteund door het systeem."

Het klemsysteem van Cor Pellikaan is succesvol omdat het is gebaseerd op een zeer eenvoudige tool. De plant wordt naar beneden getrokken, de klemmen worden vervangen en de plant wordt getopt en getrimd. Cor: “Dit maakt meerdere handelingen mogelijk in één werkgang, waardoor tijd en kosten worden bespaard en bladschade wordt beperkt. Bovendien zorgt het ontwerp van het gewasklemsysteem voor betere werkomstandigheden, omdat de andere manier om tomaten te verzorgen vaak gepaard gaat met meer fysieke arbeid, waarbij werknemers ver boven hun hoofd moesten reiken of met beweegbare platforms moesten werken. Hierdoor is de nieuwe manier van werken voor iedereen toegankelijker.”

Duurzaamheid
Een ander voordeel is de verminderde impact op het milieu. Het gewasklemsysteem van Pellikaan is herbruikbaar: klemmen worden eenvoudig verzameld en touwen zijn gemaakt van afbreekbare jute, waardoor het systeem composteerbaar en dus milieuvriendelijk en duurzaam is.

Christian Wimmer van Gemüsebau Wimmer uit het Oostenrijkse Graz gebruikt eveneens het Qlipr-systeem: “Het Qlipr-systeem is zo eenvoudig te gebruiken - iedereen kan ermee werken. Daar komt bij dat het geen plastic- of draadresten achterlaat. En we hebben nog een ander voordeel: omdat we al onze gebruikte gewassen composteren voor gebruik op onze eigen percelen, zijn we in staat om zo duurzaam mogelijk te werken."

Voor meer informatie:
PelikaanQ Gewasklemsystemen 
Tel. +31 (0)492 33 03 77
Fax. +31 (0)492 35 29 03
Mob. +31 (06) 547 870 29
[email protected]
www.pellikaanq.com

 

Publicatiedatum: