Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trucjes van telers wereldwijd bij elkaar gezet

Meer telen met minder: de efficiëntie van low-tech kassen kan altijd beter

Een onderzoeksrapport van Nuffield onthult tal van beschikbare methodes waarmee Australische telers de efficiëntie en productiviteit van hun low-tech glastuinbouwsystemen kunnen verbeteren en nieuwe marktmogelijkheden kunnen ontdekken. 

De auteur van het rapport is Bao Duy Nguyen, een kasgroenteteler en 2017 Nuffield Scholar die in de buurt van Geraldton, West Australië woont. Met de steun van Hort Innovation heeft Nguyen de hele wereld over gereisd om te onderzoeken hoe low-tech kassen efficiënter kunnen worden door hun huidige productiesystemen aan te passen.

De ouders van Nguyen kwamen in de jaren 80 aan in Australië als vluchtelingen uit Vietnam. Nadat ze enige tijd op het land hadden gewerkt bij tomatenteeltbedrijven in de buurt van Geraldton, kochten ze een klein stuk land en begonnen ze hier tomaten, komkommers en paprika's telen.

Bao Duy Nguyen en zijn broer voegden zich in 2013 bij het familiebedrijf en hoewel het hen lukte om extra land te kopen zodat ze het bedrijf konden uitbreiden, realiseerden ze zich al snel dat het productieniveau van het bedrijf een plateau had bereikt.

Omdat hij erachter wou komen wat telers op andere plekken in de wereld deden om het maximale uit hun low-tech kassen te halen, meldde Nguyen zich aan voor een Nuffic-beurs.

“Toen ze naar Australië kwamen, besloten veel migranten zoals mijn ouders om groenten en fruit te gaan telen in een low-tech kas aangezien dit betaalbaar was en simpele technologie bevatte. In gebieden met een gunstig klimaat, zoals Geraldton, zijn low-tech kassen bovendien rendabel en duurzaam," vertelt Nguyen.

“Binnen de parameters van low-tech wou ik efficiëntere werkwijzen en productiemethodes onderzoeken die het rendement van telers zouden kunnen vergroten."

Temperatuurbeheersing en ventilatie zijn de sleutel 
Nguyen is afgereisd naar Brazilië, Singapore, Japan, Israël, Europa, Canada, het VK, de VS en Nederland en beschrijft in zijn onderzoek factoren die het beheer van low-tech kassen beïnvloeden. Daarnaast doet hij aanbevelingen aan telers die met deze systemen werken.

“De teeltsystemen, die in Israël en Spanje gebruikt worden, zijn vergelijkbaar met die in Geraldton, dus de werkwijzen kunnen gemakkelijk gekopieerd of aangepast worden aan onze omgeving," zegt Nguyen.

“Temperatuurbeheersing en ventilatie zijn de sleutel tot een goede productiviteit, en in low-tech kassen is de temperatuurbeheersing met dakventilatie effectief, maar wel ietwat beperkt.

“Op plekken met een heet, droog klimaat zoals de Arava Valley in Israël, worden multispan met zaagtanden of platte boogstructuren gebruikt. Er wordt een strook uit het materiaal gesneden en vervangen met netten die continue open blijven staan. Met een gemiddelde regenval van slechts 29 mm is vocht bovendien geen probleem."  

Andere low-tech klimaatbeheersingsmethodes die in Brazilië worden gebruikt zijn verdampingskoeling met vernevelaars en afzuigventilatoren, en het gebruik van zwart plastic naast rijen gewassen waarop water ligt dat vervolgens verdampt.

Aan de kust van Almería in Spanje zag Nguyen een simpele maar effectieve methode om de waterefficiëntie van kassen die aan de ruwe bergzijde liggen te verbeteren.

“Door de grond van een leemlaag te voorzien, en daarover mest en rivierzand te leggen, hebben telers een ideale omgeving gecreëerd om water op te slaan," vertelt Nguyen.

“De leemlaag houdt goed water vast, en de mest verhoogt de microbiële activiteit, terwijl het rivierzand functioneert als mulch en het water binnen de grond houdt, en verdamping en ongewilde vochtigheid vermindert."

Een andere belangrijke aanbeveling die in Nguyens rapport staat, is om de samenwerking en het kennis delen binnen de sector te vergroten.

“Een betere samenwerking tussen telers, de overheid en instanties binnen de sector is essentieel voor de gezondheid en levensduur van de tuinbouwsector. Telers moeten zich realiseren dat samenwerken en het delen van kennis hun bedrijfsvoering alleen maar verbetert en leidt tot een duurzamere sector voor ons allemaal," concludeert Nguyen. 

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Voor meer informatie:
Nuffield Australia
nuffield.com.au

Publicatiedatum: