Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe overeenkomst omvat o.a. voorstel voor stijging grenscontroles

'Tomatenoorlog' VS-Mexico beëindigd

De VS en Mexico hebben een akkoord bereikt over de import van tomaten. Dat betekent dat de importheffing van 17,87 procent van de Mexicaanse tomaten afgaat. Die importheffing was sinds mei van kracht. Ook wordt het onderzoek naar het dumpen van tomaten op de Amerikaanse markt gestaakt. Goed nieuws, vindt de Mexicaanse minister van Economische Zaken Graciela Marquez. "Omdat het de Amerikaanse markt open houdt voor onze tomaten."

Beschermende maatregelen
Het gaat om de Tomato Suspension Agreement. Om de Amerikaanse markt te beschermen, hebben de VS en Mexico al sinds 1996 afspraken over onder andere minimumprijzen en maximale importhoeveelheden. Die afspraken gelden voor vijf jaar. Begin dit jaar echter gaf de VS aan geen interesse te hebben in een nieuwe afspraak. 

Sinds mei werd er daarom 17,5% importheffing geheven op Mexicaanse tomaten. Die kosten zouden nog hoger worden: volgende maand zou een anti-dumptarief van 25,2% van start gaan. Dankzij de nieuwe overeenkomst zijn zowel het huidige tarief als de anti-dump stijging van tafel. 

Op het nippertje
Het was nog even spannend, want de deadline voor het akkoord verstreek eergisteren (20 augustus) om middernacht. Net daarvoor kwamen de partijen tot een overeenkomst. Nu begint een 30-daagse periode en daarna zal de deal getekend worden, waarmee de importheffingen op Mexicaanse producten opgeheven wordt. Het akkoord ligt voor 5 jaar vast. 

De overeenkomst omvat: een voorstel om 92% van de vrachtwagens aan de grens te inspecteren op kwaliteit, een stijging van referentieprijzen voor specialty tomaten en een prijsstijging voor bio-tomaten om die hoger dan 40% van de prijs van conventionele tomaten te krijgen.

Publicatiedatum: