Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight start 22 augustus

Westlandse tafeldruiven: vroeger de standaard, nu exclusief

Tholen – De kenners zullen het weten: zodra het tijd is om kistjes te papieren, laten de druiven niet lang meer op zich wachten. Ook dit jaar weer. Op donderdag 22 augustus worden bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn weer de eerste trossen geplukt. Echte Westlandse tafeldruiven met een mooi mat laagje, een dunne schil én een pit. “Juist die pit geeft een druif extra smaak, maar tegenwoordig weten veel mensen dat niet meer”, vertelt Hilde Jansen, die samen met haar man Arnold de enige professionele, biodynamische tafeldruivenkwekerij van Nederland runt.


De trossen krijgen kleur

De druiven, waar mensen zelfs in april al naar komen vragen glimlacht Hilde, zijn een echt seizoensproduct. In 14 kassen staan 1500 bomen met daarin verschillende rassen die allemaal gespreid in productie komen. “Er zit een mooie overlap in. De witte en blauwe Frankenthaler zijn steevast als eerste rijp, waarna de andere rassen volgen. Ons uitgangspunt is altijd om in de derde week van augustus met het oogsten te kunnen beginnen en dat is, ook zonder verwarming, weer goed gelukt.”


Arnold en Hilde Jansen

Oogst op aanvraag
Om de groei in de 3,5 meter hoge kas – “ik kan niet meer bij de goot zoals ik dat als kind van een druiventuinder vroeger in de oude kas nog wel kon” – te bevorderen, is de ene helft van de kas afgeschermd met een doek en met een scherm om de temperatuur goed hoog te houden. “Alleen in 2013 hadden we een gekke zomer met veel koud en nat weer, waardoor we pas half september konden beginnen. Dat was wel stressvol”, herinnert Hilde zich.


Kistjes papieren roept elk jaar weer nostalgische gevoelens op

De druiven worden op aanvraag geoogst. “Je moet druiven, en zeker Westlandse druiven die heel kwetsbaar zijn, haast letterlijk in de watten leggen. Ook het oogsten moet dus heel zorgvuldig gebeuren.” De druiven worden aan huis verkocht in de bijbehorende winkel. “Als die leeg raakt, vullen we het aan. Maar ook restaurants en (sterren)koks weten ons te vinden, net als de markthandel. Zelf staan we ook op de markt tijdens het seizoen.”


Sinds 1885 én biodynamisch

Aan tafel
Toch zullen Hilde en Arnold van augustus tot november vooral in Den Hoorn te vinden zijn. Daar is de komende tijd namelijk van alles te doen. Bijvoorbeeld een tweetal Oogst Open Dagen, op 14 en 15 september, waarbij iedereen die wil, eens in de kas mag komen kijken. “Dan zetten we een grote tafel neer met daarop al onze druivensoorten gerangschikt op smaak, de zachtere smaken eerst en de meer uitgesproken, sterkere smaken verderop. Eigenlijk net als bij een wijnproeverij. Er is livemuziek, een imker laat zijn bijen zien en kunstenaars hun kunst. Het is leuk om te zien dat mensen tijdens die dagen ‘de smaak van vroeger’ ervaren, terwijl ook jonge gezinnen kennis maken met lekker tafeldruiven. Vroeger de standaard, maar tegenwoordig echt exclusief fruit.”

Voor meer informatie:

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
www.druivenkwekerij.nl 
[email protected]