Spaanse oogst geraamd op 2,3 mln kg

Groei van 15% verwacht voor Rosa de Barabastro tomaat

De Associatie van Tuinbouwers in Alto Aragón (Spanje) raamt de oogst van dit seizoen van roze Barbastro tomaten op 2,3 mln kilo. Dit betekent een groei van 15% ten opzichte van het vorige seizoen.

De Barbastro tomaat is sinds 2014 een officiële variëteit. In dat jaar kende de regering van Aragón de tomaat het C'Alial kwaliteitslabel voor landbouwproducten toe en werd het merk door het Ministerie van Industrie geregistreerd als een nationaal kwaliteitsmerk.

Op die manier veranderde de roze Barbastro tomaat van een lokaal product in een product dat de markten van Zaragoza, Madrid, Catalonië, Baskenland, Navarra en Galicië veroverde. Er is zelfs over nagedacht om de tomaat op internationale schaal aan te bieden en naar Engeland of de VS te exporteren. Vanwege de hoge bederfelijkheid van het product zijn verzendingen naar het buitenland momenteel echter nog niet mogelijk.

De tomaat wordt afgezet in grote supermarkten, markten en delicatessenwinkels en wordt eveneens zeer gewaardeerd door de restaurantsector. De consumentenprijs per kilo schommelt tussen de €3,50 en €9 (in Madrid of Barcelona).

De roze Barbastro tomaat is van groot economisch belang in de regio en is goed voor zo'n 150 directe banen. Ook heeft het product investeringen aangetrokken van belangrijke bedrijven, zoals Grupo Correas, die momenteel zo'n 550.000 kilo aan roze tomaten teelt.

Volgens de Associatie van Tuinbouwers in Alto Aragón zijn er naast het teeltbedrijf van Correas in de regio nog acht telers die zich op professionele wijze bezighouden met de teelt van de roze tomaat, elk met een areaal van zo'n twee hectare. Daarnaast is er een groep van zo'n dertig tuinbouwers die elk ongeveer 5.000 planten hebben. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die de plant voor eigen consumptie of voor de kleinschalige verkoop telen.

 

Bron: heraldo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven