Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Onderzoek Uganda National Association of Community and Occupational Health

Toename schadelijke residuen op Ghanese tomaten naarmate oogst ten einde loopt

In tomaten die worden verkocht op belangrijke markten in Kampala en andere delen van Oeganda zijn maximaal acht schadelijke pesticidenverontreinigingen aangetroffen.

Het onderzoek van de Uganda National Association of Community and Occupational Health (UNACOH) werd uitgevoerd in 18 Oegandese districten in het kader van het Pesticide Use, Health and Environment Project, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Diálogos, een Deense gezondheidsbevorderende vrijwilligersorganisatie.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de vier geografische Oegandese regio's, die de districten Kampala, Sembabule, Wakiso, Kayunga, Rakai, Bushenyi, Ntungamo, Kamwenge, Masindi, Nebbi, Adjumani, Kitgum, Gulu, Kapchorwa, Kumi, Pallisa, Budaka en Bugiri omvatten. In de gebieden werden tomaten willekeurig gekocht van marktverkopers en teeltbedrijven om te testen op de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in het Directoraat van het analytisch laboratorium van de overheid (DGAL).

Dr Deogratious Ssekimpi, de executive director van de UNACOH, zegt dat de wetenschappelijke analyse heeft aangetoond dat het aantal tomaten dat besmet is met de schadelijke residuen van bestrijdingsmiddelen eind juni toeneemt als het eerste oogstseizoen (van maart tot juni) ten einde loopt.

Ssekimpi: “Sommige telers vertelden ons dat ze hun gewassen zelfs sproeien op de dag dat ze gaan verkopen om hun gewassen aantrekkelijk te maken. En sommige consumenten die heel goed weten dat de residuen van bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor hun gezondheid, kopen de besmette tomaten toch vanwege een gebrek aan alternatieven."

Aggrey Atuhaire, de coördinator van het project voor pesticidengebruik, gezondheid en milieu van UNACOH zegt dat ze watermonsters hebben verzameld uit 86 waterbronnen in de districten waar het onderzoek werd uitgevoerd en stelde vast dat in begin april en eind juni tot 94 procent van hen een detecteerbare concentratie van een pesticidenresidu bevatte.

Misbruik van landbouwchemicaliën
John Mwanje, de waarnemend commissaris voor landbouwchemicaliën van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt dat er wereldwijd bezorgdheid bestaat over de toenemende aantal besmettingen van het kankerverwekkende humaan papillomavirus (HPV) dat wordt geassocieerd met misbruik van landbouwchemicaliën. Hij zegt dat het nieuwe onderzoek kritische bevindingen heeft opgeleverd voor het ministerie om de regulering te versterken.

Volgens independent.co.ug zeggen de wetenschappers dat het alleen snelle regulatie kan voorkomen dat het probleem van misbruik van pesticiden een ramp wordt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven