Oppositie Arizona tegen verhoging controles op tomaten

De twee senatoren van Arizona zijn het eens geworden in een broeiend handelsconflict over tomaten.

De republikein Martha McSally en de democraat Kyrsten Sinema lieten weten bezorgd te zijn over een federaal plan om de inspecties van Mexicaanse tomaten die het land grotendeels via de belangrijke laadhaven in Nogales binnenkomen te intensiveren.

De twee senatoren lieten vorige week dinsdag in een brief weten dat de voorgestelde regelgeving "onwerkbaar" was en de economie van Arizona zou schaden door te eisen dat elke partij verse tomaten die uit Mexico werd geïmporteerd aan de grens moet worden geïnspecteerd, waar dat momenteel alleen een kleine deel van de geïmporteerde tomaten betreft.

Het voorstel zou ook niet toelaten dat Amerikaanse importeurs worden gecompenseerd door tomatenleveranciers die zijn afgewezen wegens slechte kwaliteit, zoals momenteel het geval is, lieten ze weten.

Voorstel bekritiseerd
Het Commerce Department heeft in juli verhoogde inspecties voorgesteld wat indruist tegen de wensen van Amerikaanse importeurs, Mexicaanse telers en de Mexicaanse regering, die onlangs dreigde ter vergelding meer Amerikaanse producten, vlees, granen en andere landbouwproducten te gaan inspecteren. Volgens McSally en Sinema zijn meer inspecties zinloos.

"Door het opleggen van onnodige kosten en lasten aan de AGF-handel wordt de economie van Arizona geschaad en gaan banen in de staat verloren", schreven de senatoren in hun brief aan minister van Handel Wilbur Ross. "Het is voor ons een topprioriteit om ervoor te zorgen dat deze handel zo vrij en stabiel mogelijk doorgaat."

De senatoren stellen dat er geen legitieme rechtvaardiging is voor een 100% inspectiemandaat. Integendeel, een dergelijk beleid "zou slechts als een kunstmatige handelsbelemmering fungeren", lieten ze weten, en ze voegden daaraan toe dat het € 243 mln aan extra kosten met zich mee zou kunnen brengen en de Mexicaanse regering ertoe zou kunnen brengen om wederzijdse inspecties op te leggen aan de Amerikaanse export.

"Een mandaat voor volledige inspectie is niet raadzaam op een moment dat de grenskantoren te maken hebben met vertragingen door personeels- en infrastructuurtekorten", staat in de brief te lezen.

Momenteel wordt ongeveer 8% van de in Mexico geteelde tomaten geïnspecteerd, zei Lance Jungmeyer, president van de Fresh Produce Association of the Americas, een groep in Nogales (Arizona) die ongeveer 120 importeurs, transportbedrijven en andere bedrijven vertegenwoordigt die betrokken zijn bij de grensoverschrijdende handel.

Er is geen specifieke deadline wanneer de verhoogde inspecties kunnen beginnen, aangezien de onderhandelingen tussen de Amerikaanse en Mexicaanse regeringen doorgaan.

Meer magazijnen nodig
Van de € 243 mln aan extra kosten die gepaard zouden gaan met de toegenomen inspecties zou ongeveer € 180 mln bestemd zijn voor de bouw van nieuwe magazijnen om producten op te slaan die op inspectie wachten, € 23 mln voor inspecteurs en € 18 mln voor meer magazijnpersoneel, zei Jungmeyer.

"Inspecties hebben niets te maken met gezondheidsproblemen, plagen of het tegenhouden van drugs", zei hij. "Inspecteurs zijn er alleen om ervoor te zorgen dat tomaten van goede kwaliteit worden verkocht."

De Fresh Produce Association beweert dat toegenomen inspecties van Mexicaanse tomaten niets zouden bereiken omdat 99% van de tomaten al aan de kwaliteitsnormen voldoet. Maar vertragingen tot 72 uur als gevolg van verhoogde inspecties kunnen ertoe leiden dat minder verse tomaten in Amerikaanse winkels aankomen, voegde de vereniging toe. Sommige of de meeste van deze kosten zouden worden doorberekend aan de consument. De tomatenprijzen zullen ook onder druk komen te staan ​​door de recente instelling van een heffing van 17,56% op uit Mexico geïmporteerde tomaten.

Florida-Arizona tiff
De Fresh Produce Association beschuldigt de Florida Tomato Exchange, die de telers daar vertegenwoordigt, ervan ten onrechte te beweren dat toegenomen inspecties geen invloed zouden hebben op de handelsstroom. "Veel van onze leden zijn ontzet omdat ze geloven dat het Commerce Department de claims van de FTE niet heeft geverifieerd en uitsluitend handelt op basis van beschuldigingen waarvan we weten dat ze niet waar zijn", zei Jungmeyer.

Bron: azcentral.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven