Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek brengt sector weer stapje dichter bij romaine sla met minder bruine verkleuring

Bladverkleuring (verkleuring van de bladeren) is een kritiek punt dat de kwaliteit en houdbaarheid van vers gesneden sla beperkt. Wetenschappers bij USDA - Beltsville Agricultural Research Center, Food Quality Laboratory (Beltsville, MD, Verenigde Staten) hebben romaine slarassen getest om het laagste bruiningspotentieel te vinden.

Voor de studie werden middenribben van 14 rassen (11 variëteiten, twee kweeklijnen en een introductie van één enkele plant) gedurende vijf dagen versnipperd en verpakt in geperforeerde zakken. De grote genetische diversiteit in bruining werd geïdentificeerd door middel van computer visiontechniek, terwijl de enzymatische activiteit, peroxidase (POD) en polyfenol oxidase (PPO) en het totale fenolgehalte (TPC) dagelijks werden gemeten.

"Na vijf dagen opslag vertoonden de variëteiten in de stamboomgroepen Tall Guzmaine en Parris Island Cos de grootste en de minste verkleuring," verklaarden de wetenschappers. "Terwijl de PAL, POD en TPC in de loop van de tijd aanzienlijk toenamen, fluctueerde de PPO van twaalf variëteiten met slechts geringe stijgingen. Voor alle variëteiten vertoonde de tijdelijke toename van PAL, POD en TPC een significante, positieve correlatie met de bruiningstoename."

Uit de resultaten bleek dat de variëteiten met grotere hoeveelheden PAL en kleinere hoeveelheden POD na vijf dagen opslag over het algemeen een grotere mate van bruining vertoonden ondanks relatief lage correlatiecoëfficiënten. Er werd geen correlatie met de ernst van de bruining gevonden voor TPC en OPE-accumulatie.

"Deze studie biedt slatelers een leidraad voor het selecteren van variëteiten met beperkte bruining en voor wetenschappers in de plantenfysiologie en genetica biedt deze studie meer informatie over de rol van enzymen in het bruiningsproces van de sla," concluderen de wetenschappers.

Bron: Zi Teng, Yaguang Luo, Ellen R. Bornhorst, Bin Zhou, Ivan Simko, Frances Trouth, 'Identification of romaine lettuce (Lactuca sativa var. longifolia) Cultivars with reduced browning for fresh-cut processing', 2019, Postharvest Biology and Technology, Vol. 156.

Publicatiedatum: