Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

'Alleen in Polen en Portugal zijn de boodschappen goedkoper dan in Nederland'

Volgens retail-deskundige Paul Moers is het goed dat er zoveel supermarkten zijn in Nederland. Zo goed dat volgens hem in Europa 'alleen Portugal en Polen goedkoper zijn'.

Lammert de Bruin van NPO radio 1 onderzocht of die uitspraak klopt in het programma feit of fictie. Zijn we als Nederlandse consumenten goedkoper uit dan de rest van Europa, of hebben we te maken met een vertekend beeld? Hij stelde die vraag aan Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS en retail-deskundige Erik Hemmes. Zij denken het laatste maar snappen wel waar de gedachte vandaan komt.

Een paar redenen dat we in Nederland goedkoper boodschappen kunnen doen heeft te maken met de bevolkingsdichtheid. "Supermarkten in Nederland zijn relatief voordelig ten opzichte van andere Europese landen omdat de omzet per vierkante meter hier erg hoog is," vertelt Hemmes. De personeelskosten zijn eveneens lager door deze hoge omzetten en omdat veel meer jonge mensen in de supermarkt werken dan in andere Europese landen.

Peter Heijn van Mulligen van het CBS deelt de analyse van Hemmes maar is niet van mening dat Nederland tot de goedkoopste in Europa behoort. "Kijk je naar heel Europa, dan staat Nederland in de middenmoot. In Oost-, en Zuid-Europa zijn de boodschappen vaak goedkoper. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de boodschappen goedkoper dan in Nederland."

Bron: NPO radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven