Belgische Fruitveiling verkoopt 3.4 miljoen kilo

“Dit jaar een recordaantal kersen voor de klok"

Tholen – Het kersenseizoen in België loopt langzamerhand op zijn einde. Deze week komen de laatste volumes op de markt en volgende week komen er misschien nog wat restjes, maar het seizoen is zo goed als klaar. “Vorige week hebben we de kaap van 3 miljoen kilo bereikt en we steven af op 3,4 miljoen kilo. Dit is een record voor de Belgische Fruitveiling. Vorig jaar klokten we af op twee miljoen kilo kersen”, vertelt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

Het recordjaar is te danken aan de goede bestuivingsomstandigheden en het mooie weer tijdens de plukperiode, waardoor we weinig problemen qua barsten hadden. Daarnaast is er in de laatste 10 jaar nog wat areaal uitbreiding geweest, waar we dit jaar de vruchten van hebben geplukt”, vertelt Karel. “Tevens hebben we dit jaar weinig last gehad van concurrentie. Dit jaar zijn de producties beter gespreid op de markt gekomen dan vorig jaar. We hebben zelfs heel wat product naar het Zuiden kunnen exporteren.”


"Mede dankzij de hypermoderne elektronische sortering met hydrocooling konden we onze klanten in binnen- en buitenland de beste kersen van Belgische bodem aanbieden." 

“De prijzen voor de variëteiten Regina en Kordia waren correct, maar variëteiten die niet meer voldoen aan de vraag van de handel kunnen niet rekenen op mooie prijzen. Die prijzen zijn gewoonweg niet goed. We merken wel dat de kersenteelt de laatste jaren een stuk professioneler is geworden. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe en sterke rassen waaronder Samba, Kordia, Regina, Sweetheart, rassen waar de handel naar vraagt”, besluit Belmans.

Vorig jaar werd er al een hoogtepunt bereikt met de verkoop van meer dan 2 miljoen kg kersen. Dit seizoen is er dus een stijging van 70% t.o.v. vorig seizoen. Het Belgische kersenareaal steeg de laatste jaren tot meer dan 1.000 ha. Sedert 2010 is er 400 ha bijgekomen en werd de kersenteelt ook sterk geprofessionaliseerd door regenoverkappingen.

Voor meer informatie:
Karel Belmans
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
Karel.belmans@bfv.be    
www.bfv.be  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.