BVB Substrates kijkt ook naar avocado's en citrus

Groeiende markt van blauwe bessen in Zuid-Afrika roept om substraat

Het zijn imposante groeicijfers. Begin 2018 besloeg de teelt van blauwe bessen in Zuid-Afrika nog 1600 hectare, eind 2019 komt dat uit op ruim 2500 hectare. Europese supermarkten importeren dit superfood in de winter graag uit het Afrikaanse land. BVB Substrates levert substraat, en kennis via dealer Mabu, aan telers in het opkomende blauwebessenland. 

Een paar jaar geleden verkende BVB Substrates, de marktkansen in Zuid-Afrika. Dat begon met dekaarde voor champignonteelt, maar leidde viavia uiteindelijk tot substraat voor de blauwe-bessenteelt.

De markt van blauwe bessen groeit snel. Niet alleen Zuid-Afrikaanse telers spelen daarop in, ook producenten in de rest van de wereld. Consumenten zijn dol op dit zachtfruit vanwege zijn gezonde inhoudsstoffen: vezels, vitamine C en K en mangaan. Verder is de blauwe bes de koning van de antioxidanten, in dit geval flavonoïden. De bes bevat ook anthocyaan, dat een positieve werking heeft op hart- en bloedvaten.

Een superfood, zo staat het bekend. Dat verklaart de enorme groei. Supermarkten in Noordwest-Europa verkopen het hele jaar door dit
product. In de winter leggen veel Britse retailers, maar ook het Nederlandse Albert Heijn graag Zuid-Afrikaanse blauwe bessen in het schap. Deze worden per koelcontainer verscheept. De bessen blijven – afhankelijk van het ras – maar liefst zes tot acht weken vers als ze gekoeld worden. Ook in houdbaarheid is dit zachtfruit een superfood.

Vollegrond of potten
De teelt van de Zuid-Afrikaanse blauwe bes gebeurt in de vollegrond of in potten. Voor beide teeltmethoden levert BVB Substrates substraten. In de vollegrond staan de struiken op ruggen. "Dan bieden wij witveen, dat de telers bijmengen in de grond. Dat verhoogt het
organisch gehalte, creëert meer lucht en verlaagt de zuurgraad in de grond. Een pH van vijf is ideaal voor deze teelt.

De pottenteelt is populair in gebieden met stenige en kleiachtige gronden of lokale waterschaarste. In dat geval leveren wij een kant-en-klaar mengsel van witveenfracties, kokos en perlite. Het is een luchtig medium dat goed draineert.

Tien jaar geleden zijn wij een proef gestart met dit receptuur, dat nog steeds goede resultaten laat zien. Blauwe-bessenstruiken gaan minstens tien tot twintig jaar mee, maar worden vaak al eerder vervangen omdat er een beter ras is. Het substraat voldoet dus de hele teelt aan de hoge verwachtingen. Daarom leveren wij aan vele telers die zijn aangesloten bij vier marktpartijen, waaronder BerryWorld en United Exports."

Technische ondersteuning
Niet alleen de goede kwaliteit substraat draagt bij aan de groei van de groei van de teelt van blauwe bessen in Zuid-Afrika. Ook de kennis en kunde van de blauwebessenteelt is van groot belang, aldus BVB.  "Linda Meyer van Mabu is onze dealer. Vanwege haar achtergrond als biologe weet zij veel van plantkunde en ziekten. Die diepgaande kennis van de materie is van grote waarde voor bessentelers. Dat geldt ook voor de technische ondersteuning die de specialisten van BVB Substrates bieden. Onze specialisten hebben stuk voor stuk jarenlang kennis opgebouwd over het totaalpakket: aanplant, substraat, bemesting en snoei. Geregeld brengen zij een bezoek aan kwekers (waaronder onze Zuid-Afrikaanse klanten). De specialist kijkt met hen mee hoe zij de teelt nog beter kunnen laten renderen. Die service en ondersteuning stellen klanten zeer op
prijs."

Avocado’s en citrus
De aanpak die voor de blauwe-bessenteelt werkt, kan eveneens succesvol zijn voor andere producten. BVB Substrates verkent op dit moment of een kant-en-klare mix voor de opkweek van citrusplanten en avocadoplanten interessant kan zijn. Dat zijn twee nieuwe markten voor BVB Substrates. "Avocado is net als de blauwe bes een groeimarkt, omdat het een heel populaire, gezonde groente is. Zo’n vier bedrijven in Zuid-Afrika doen de plantenopkweek ervan. Eén van hen vertelde dat hij tot 2026 vol zit met orders, wat aangeeft hoezeer die markt groeit. Het bedrijf maakt zijn substraat nu zelf met geïmporteerde grondstoffen. Onze R&D-afdeling onderzoekt welk kant-en-klaar mengsel zou passen bij de opkweek en eventuele productiearealen. Wij zien kansen, dus dit verhaal krijgt zeker een vervolg."

Lees hier meer over Linda Meyer en haar ervaringen. 

Voor meer informatie:
BVB Substrates
www.bvb-substrates.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven