Onderzoeksinstituut La Mayora

Spaans onderzoek richt zich op uitroeiing witte vlieg in strijd tegen tomatengeelkrulbladvirus

Een groep onderzoekers van het in Spanje gevestigde Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora, onder leiding van Elvira Fiallo en Jesús Navas, heeft onlangs een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Plant Pathology. Hierin analyseren ze de beschikbare informatie over het tomatengeelkrulbladvirus, dat de tomatenteelt aantast en wordt overgebracht via witte vlieg (Bemisia tabaci).

Volgens Navas is het virus momenteel in meer dan dertig landen aangetroffen. In Spanje werd het voor het eerst in 1997 ontdekt. Navas benadrukte dat het gaat om een virus dat, hoewel het de plant niet doodt, wordt overgebracht door de witte vlieg. Volgens deze onderzoeker gaat het om een virus waarvoor momenteel geen resistente variëteiten bestaan. Daarom richt de bestrijding zich op het dragende insect.

Het IHSM La Mayora, waar de Universiteit van Málaga en de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) onderdeel van uit maken, zoekt al jaren naar tomatenvariëteiten die resistent zijn tegen de witte vlieg.

Een van de onderzoeksprojecten richt zich op het gebruik van wilde tomatenvariëteiten die in staat zijn om plagen van insecten en mijten tegen te gaan.

Volgens Navas veroorzaakt het tomatengeelkrulbladvirus de vergeling van de bladeren van de aangetaste plant, waardoor er geen goede fotosynthese plaatsvindt. Dit leidt tot een algemeen verval van de tomatenplant en tot kleinere tomaten die niet tegelijkertijd rijpen, hetgeen grote verliezen voor telers veroorzaakt.

 

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven