Tholen - De milde temperaturen zijn niet ongunstig voor de afzet van kasgroenten, constateert Arie Middelburg van GreenMatch, dat zich bezighoudt met afzetadvies voor telers en afnemers. "Hierdoor is er in bepaalde productgroepen niet al te veel aanbod en dat houdt de prijs nog een beetje op niveau."

Komkommer en aubergine
"Met de komkommers zitten we nu aan de goede kant van de streep met prijzen rond de 35-40 cent voor de 40'ers en 30-35 cent voor de 35'ers. Overigens hebben de telers deze prijzen ook hard nodig na een slecht voorjaar", constateert Arie. "Aan de auberginemarkt is daarentegen dit jaar weinig plezier te beleven. Het areaal was dit jaar wederom uitgebreid en hoewel de producties per vierkante meter momenteel niet eens geweldig hoog zijn, blijft er sprake van een povere prijsvorming."

Tomaten
Op de tomatenmarkt waren de afgelopen twee weken met een hoge productie, maar die volumes gaan nu richting eind juli afnemen. "Prijzen komen dan ook op een hoger niveau. Zuid-Europa vraagt momenteel meer dan het produceert en we zien een prijsherstel optreden. Losse tomaten lagen gisteren op een niveau rond de 55/60 cent en gaan vandaag al richting de 70 cent. De trostomaten zakten vorige week zelfs weg naar de 40/35 cent, maar die prijzen gaan nu alweer richting de 50 cent en hoger."

Paprika
De paprikamarkt typeert Arie dit jaar als een 'alles-of-niets-show'. "Nu zijn de paprika's altijd qua productie erg zettingsgevoelig, maar dit jaar zien we de opbrengsten per m2 wel heel sterk variƫren van 6 ons naar 1,8 kg gemiddeld landelijk bij individuele telers soms met nog grotere variaties. Dat geeft momenten van hoge aanvoer, maar ook van grote schaarste, waarbij er de nodige volumes moeten worden bijgekocht om de programma's in te vullen. De prijzen liggen nu wat lager op een niet al te best niveau bij de rode paprika's met prijzen rond de 1 euro. De prijs van groene paprika's ligt rond de 1,20 euro en de gele en oranje paprika's zijn inmiddels gestegen naar een niveau rond de 1,30 euro."

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl 
www.greenmatch.nl