Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Departement Landbouw & Visserij Vlaanderen

"Opgave plantenpaspoortplichtige soorten nu ook mogelijk voor bedrijven zonder landbouwnummer"

Vanaf 14/12/2019 wordt de Europese verordening inzake plantengezondheid toegepast (Verordening (EU) 2016/2031). Deze verordening wil de Europese Unie beter beschermen tegen de insleep van plaagorganismen die schadelijk zijn voor onze land-, tuin- en bosbouwteelten en voor de natuur. Hierdoor zullen nieuwe en strengere regels gelden voor de handel in planten en plantaardige producten. Zo wordt o.a. het gebruik van plantenpaspoorten uitgebreid en geharmoniseerd in de Europese Unie.

Naast de quarantaineorganismen (Q’s) zal vanaf 14 december 2019 ook een plantenpaspoortplicht gelden voor de EU-gereguleerde niet-quarantaineorganismen (RNQP’s). Deze nieuwe categorie van RNQP’s omvat, naast een aantal vroegere Q’s, de meeste kwaliteitsorganismen die nu opgevolgd worden via de Europese handelsrichtlijnen betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal.

Door deze uitbreiding worden meer plantensoorten plantenpaspoortplichtig. Ook zullen meer producenten en bedrijven die plantenpaspoortplichtige soorten vermeerderen en/of verhandelen, een erkenning van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moeten hebben om plantenpaspoorten af te leveren.

Bij deze erkenning moeten producenten en bedrijven jaarlijks de geslachten of soorten van planten of plantaardige producten of andere materialen, meedelen. Vanaf 2019 kan dit via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij (www.landbouwvlaanderen.be).

Aan producenten met een landbouwernummer die jaarlijks via het e-loket een verzamelaanvraag bij het Departement Landbouw en Visserij indienen, werd eerder dit jaar al gevraagd om via de verzamelaanvraag de plantenpaspoortplichtige geslachten of soorten op te geven.

Ook bedrijven zonder landbouwnummer kunnen nu soorten opgeven
Voor bedrijven zonder landbouwernummer was het tot nog toe nog niet mogelijk om plantenpaspoortplichtige soorten op te geven via het e-loket. Nu kan dit wel: op het e-loket kunnen deze bedrijven via een nieuwe link de plantenpaspoortplichtige soorten meedelen. 

De link is bereikbaar via aanmelding met een e-ID en werkt pas als het bedrijf beschikt over de erkenning van het FAVV om plantenpaspoorten af te leveren. Bedrijven die deze erkenning nog niet hebben, vragen die aan bij het FAVV en nemen daarna contact op met het Departement Landbouw en Visserij (Ann Van Essche, ann.vanessche@lv.vlaanderen.be).

Voor meer informatie:
www.afsca.be/professionelen/plantaardigeproductie/wetgeving/verordeningeu/ 

Publicatiedatum: