Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan boekt belangrijk succes tegen illegale vermeerdering

Het Nederlandse veredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft na een langdurig proces een rechtszaak gewonnen tegen het Italiaanse bedrijf Agriseeds. Na het vaststellen van illegale vermeerdering van slaras Ballerina RZ, heeft de rechtbank in Milaan Agriseeds bevolen om Rijk Zwaan een schadevergoeding van 205.701 euro te betalen, aangevuld met rente en juridische kosten.Rijk Zwaan strijdt al tegen de illegale vermeerdering van Ballerina RZ sinds 2005, toen vertegenwoordigers van Rijk Zwaan Italia een ras met dezelfde uiterlijke eigenschappen in de markt aantroffen: Criolla, verkocht door Agriseeds. Rijk Zwaan vermoedde dat Ballerina, beschermd onder het kwekersrecht, werd gereproduceerd zonder toestemming en vervolgens werd verkocht onder een andere naam. Eigen DNA-onderzoek door Rijk Zwaan bevestigde dit vermoeden, waarna het bedrijf Agriseeds op 23 juni 2006 voor de rechter daagde.

Schadevergoeding

In januari 2011 concludeerde de Italiaanse rechtbank uiteindelijk dat Agriseeds inderdaad inbreuk had gemaakt op het kwekersrecht van Rijk Zwaan, waarmee laatstgenoemde recht had op schadevergoeding. In de aansluitende procedure werd de winst van Agriseeds, behaald met de verkoop van Criolla zaden, becijferd op 205.701 euro. Op 25 oktober van dit jaar deed de rechtbank uitspraak: Agriseeds moet Rijk Zwaan voornoemd bedrag als schadevergoeding betalen, aangevuld met rente, juridische kosten en de kosten voor de experts die door de rechtbank in de zaak werden betrokken.

Voorbeeldzaak

Namens Rijk Zwaan laat bedrijfsjurist Marian Suelmann weten erg blij te zijn met dit resultaat, mede omdat illegale vermeerdering van groentegewassen wereldwijd lijkt toe te nemen. “Dit soort rechtszaken zijn zonder meer ingewikkeld en tijdrovend, maar voorbeelden als deze tonen aan dat het aanvechten van kwekersrechtinbreuk bij een rechtbank toch succesvol kan zijn.”

Rijk Zwaan hoopt dat deze uitspraak andere veredelingsbedrijven kan motiveren soortgelijke inbreukzaken te starten. Suelmann: “We hebben een gezamenlijk belang in het beschermen van kwekersrechten. Ze zorgen er voor dat veredelingsbedrijven hun investeringen kunnen terugverdienen, zodat het mogelijk blijft nieuwe en verbeterde rassen te ontwikkelen.”
Publicatiedatum: