Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijsbert van Randwijk, Van Randwijk en Van Doorn Fruit

“De oogst is niet het probleem, de arbeid straks wel”

Tholen – Gijsbert van Randwijk heeft het momenteel druk in zijn kersenboomgaard in de Hoeksche Waard. Het is immers de derde week in het kersenseizoen en het einde is nog niet in zicht. Een groot deel van de kersen gaat naar de groothandel. Op vier verschillende verkooplocaties van Gijsbert verkopen ze de kersen zelf.

Gijsbert van Randwijk

“We zijn momenteel al twee weken in productie met de vroege kersenvariëteiten als de Sweat Early, Merchant en Belize,” vertelt Gijsbert. “Deze week beginnen we met de midden variëteiten zoals Grace Star, Summit en Georgia van kersen en over een week volgen de latere variëteiten als Kordia, Regina en Lappin. Momenteel zijn de maten en de kwaliteit van de kersen goed van onze boomgaard.”

Diverse verpakkingen bij Van Randwijk

Gijsbert verwacht dat het seizoen wat langer gaat duren dan verwacht. “De rijping valt best mee op het moment maar het seizoen wordt wel duidelijk opgerekt. De rijping verloopt nu goed bij een temperatuur van 22-23 graden maar de afgelopen weken lag het kwik beduidend hoger in Nederland. De oogst is in ieder geval beter dan vorig jaar.”

Lege markt
De Nederlandse kersen hebben als voordeel dat er momenteel weinig kersen zijn in Europa. De oogst in Zuid- en Oost-Europa was door weersomstandigheden in mei gereduceerd. “Een van de aspecten die in dit verhaal meespelen is dat men in Zuid-Europa niet investeert in overkappingen, waarom zouden ze ook met het klimaat daar. In Nederland doen we dat wel en daar plukken we nu de vruchten van.”

Toch had Gijsbert in juni te maken met enige schade aan zijn 6 hectare kersen in de Hoeksche Waard. “Door het extreme weer liepen we enigszins schade op maar dit beperkte zich hoofdzakelijk tot het plastic van de overkappingen.”

de boomgaard op de Hoeksche Waard

Uitdagingen
Ondanks de vooruitzichten van het goede seizoen zijn er ook wat kopzorgen bij Gijsbert. “Dit jaar komen we maar net rond met het aantal arbeidskrachten in onze boomgaard en ik voorzie dat dit in de toekomst nog wel eens een uitdaging gaat zijn. Robotisering is voor kersen daarbij nog geen optie, het is immers een zeer kwetsbaar product.

Verder zijn er de regels rond gewasbeschermingsmiddelen. Meer middelen worden verboden en de alternatieven zijn hartstikke duur. Samen met de kosten van arbeid en overkapping is het dan moeilijk concurreren met andere landen. Met de droogte maak ik mij iets minder zorgen, we zitten in de Hoeksche Waard aan de Dordtse Kil en kunnen beregenen als het nodig is op de boomgaard.”

Voor meer informatie:
Van Randwijk en Van Doorn
Fruit B.V.

Gijsbert van Randwijk
Nijverheidstraat 9
3291 CH Strijen
Tel: +31 (0)6 53 67 95 99
[email protected]