Verruiming regelgeving omtrent duurzaamheidsonderzoek

Schouten kijkt naar bredere toepassing AVV in land- en tuinbouw

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoekt laat op dit moment kijken de mogelijkheden om bredere toepassing van de Algemeen Verbinden Verklaring (AVV) voor financiering van onderzoek in de land- en tuinbouwsector mogelijk te maken. Zij heeft daartoe advies aan de Raad van State gevraagd, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment bestaat de mogelijkheid om sectorale afspraken in de land- en tuinbouw met betrekking tot de financiering van onderzoek algemeen verbindend te verklaren. Schouten zou nu ook eenzelfde instrument willen voor het algemeen verbindend verklaren van duurzame standaarden. Dat laatste zou een verruiming van de regelgeving op het gebied van AVV vergen. 

Schouten heeft de Raad van State gevraagd een advies uit te brengen over in welke gevallen AVV een aanvaardbaar alternatief kan zijn voor normstelling door de overheid. Schouten verwijst naar de Europese Gemeenschappelijke Marktordeningsverordening (GMO) die de lidstaten de mogelijkheid biedt om producentenorganisaties, unies van producentenorganisaties en brancheorganisaties in de land- en tuinbouwsector te erkennen. De GMO maakt het ook mogelijk om voorschriften van, of financiële bijdragen aan, erkende organisaties onder bepaalde voorwaarden verbindend te verklaren voor niet bij die erkende organisaties aangesloten marktdeelnemers.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven