Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Werner Hopf (Gartenbauzentrale Main-Donau) over koelen tijdens een hittegolf

"Het is moeilijk om de temperatuur in de kern van de groenten op de vereiste vier graden te krijgen"

Sla, wortelen, radijs: bij een hittegolf zoals laatst moeten groententelers iets bedenken om ervoor te zorgen dat hun producten vers in de supermarktschappen belanden. Maar niet alleen de temperaturen maken het de telers moeilijk, zo laat een voorbeeld uit het Duitse Gundelfingen zien.

In het koelhuis van de Gartenbauzentrale Main-Donau staan dagelijks enorme stapels groene kisten met kroppen sla, wortelen, radijs en bloemkool. De airconditioning draait er op volle kracht, maar dat is nauwelijks voldoende, maakt Werner Hopf in een gesprek met BR24 duidelijk. Werner is de directeur van de coöperatie waar de groententelers uit de regio aan leveren.

Groenten moeten gekoeld worden tot vier graden
De meest recente hittegolf heeft de telers voor grote uitdagingen gezet: zodra de producten van de teler in het koelhuis aankomen, zijn ze vaak erg warm, aldus Werner: "We moeten de doorlopende koelketen in stand houden en hebben er nu problemen mee om de temperatuur in de kern van de groenten op de vereiste vier graden te krijgen.“

Volgens Werner vereisen de grote supermarkt- en discountketens dat. Maar het koelhuis is lang niet het enige probleem: bij witte radijs bijvoorbeeld zorgt de hitte volgens Werner voor meer problemen met ongedierte. En dan ook nog ongedierte dat men niet bestrijden kan. Daarom heeft radijs momenteel weleens schoonheidsfoutjes - uitgerekend nu in de zomer, als de consumenten radijs bijzonder waarderen om bij hun brood te eten.

"Schoonheidsfoutjes worden niet geaccepteerd door de handel"
Men zou de slechte plek weliswaar weg kunnen snijden, qua smaak is de radijs nog even goed. Maar: "Schoonheidsfoutjes worden niet geaccepteerd door de handel.“ Hetzelfde geldt momenteel voor kromme groenten - vanwege het grote aanbod nu in het hoogseizoen. Daarom moet Werner naar eigen zeggen steeds weer retouren van de levensmiddelenhandel aannemen. De groenten worden gecomposteerd, in plaats van dat ze op de borden van consumenten belanden.

Daarbij is de groententeelt reeds extreem geprofessionaliseerd, zodat kropsla en dergelijke zo perfect mogelijk groeien. De akkers worden allemaal geïrrigeerd. Bovendien zijn er bijvoorbeeld slasoorten die resistent zijn tegen bladluizen en meeldauw. Alles voor onberispelijke groenten, zegt Werner.

Bron: BR24

Voor meer informatie:
Gartenbauzentrale Main-Donau eG
Seebachstrasse 36
Betriebsteil: 97320 Albertshofen
Telefoon: 09321/3007-90
Telefax: 09321/3007-82
Mobiel: 0175/2070322
[email protected] 
www.albert-gundel.de  

Publicatiedatum: